Baas rejiminin sona ermesi ile Suriye’deki siyasi ve sahadaki gelişmeler hızla değişiyor. Yeni bir bayrak yeni haritalar üzerinden şekillenen süreci takip etmeye çalışıyoruz. Yerel, bölgesel ve uluslararası birçok unsurun rol aldığı Suriye’de Esed’in çöküşünden sonra siyasi figürler arasından özellikle HTŞ yönetimi öne çıkarılıyor.
Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ): Suriye’nin kuzeybatısında etkili olan ve Şam’a kadar ilerleme kaydeden Suriye’deki iç savaş sırasında ortaya çıkan radikal İslamcı bir grup olup, El Kaide ile geçmiş bağlantıları nedeniyle dikkat çekiyor. HTŞ, daha önce BM tarafından terör örgütü olarak tanımlanmıştı. Türkiye, HTŞ'yi terör örgütleri listesine almıştı. ABD, HTŞ’yi El Kaide'nin bir uzantısı olarak görmüş ve terör örgütü olarak ilan etmişti. AB de terör örgütü olarak sınıflandırmıştı. HTŞ, El Kaide ile resmi bağlarını kopardığını iddia etse de kendisini ideolojik olarak radikal İslamcı çizgisinde konumlandırıyor.
HTŞ lideri Colani şu ana dek Suriye’deki çeşitli mezhepler arasında ulusal birlik ve karşılıklı saygı açıklamaları yaptı. Bu bağlamda uluslararası Batı medyasına birçok mülakat verdi. Ancak Suriye’de sayısız grupların farklı gündemleri kaotik bir tablo çiziyor. 2011 iç savaşın başlangıcından bu yana Suriye dışında da oluşmuş milyonları aşan muhalif grup ve siyasi blok var. Bu grupların Suriye’ye geri dönüp bu geçiş sürecine dâhil olup olmayacakları henüz bir netlik kazanmış değil.
Güneyde, Esed rejiminin otoritesini tarihi boyunca reddetmiş, tanımamış aşiretlerin, Şam’daki yeni yönetimin himayesine girmesi düşük bir ihtimal olarak görünüyor. Suriye’nin doğusunda, DAİŞ’in kalıntıları var bahanesi ABD’nin hava saldırılarını beraberinde getirebilir. Burada Trump’ın, “DAİŞ’i, Obama ve Hillary Clinton........