İnsanlar bir arada yaşamaya ihtiyaç duyan varlıklardır. Bu ihtiyaç psikolojik olduğu kadar sosyal ve iktisadî bir gereksinimdir. İnsanlık tarihi boyunca toplum düzenini ve güvenliğini tesis etmek için devletler kurulmuş, kurallar koyulmuş ve bu kurallara uyma zorunluluğu getirilmiştir.
İnsan aynı zamanda yoldan çıkmaya, suç işlemeye meyillidir. İnsan başıboş, kendi haline bırakılırsa birbirine zarar vermeye başlar. Bu yüzden düzeni ve güvenliği sağlamak devletin en başta gelen görevleri arasında yer alır. Eski Türklerde kamu düzeni ve güvenliği belli yasalara uygun olarak yürütülmüş, suçların önlenmesi kadar işlenen suçlarda suçluların yakalanmasına da önem verilmiştir. Dolayısıyla askeri teşkilat içinde faaliyet gösteren Polis Teşkilatı Türk tarihi ile başlamıştır.
Türk Polis Teşkilatı modern anlamda 10 Nisan 1845 tarihinde İstanbul’da kuruldu. Günümüzde İçişleri Bakanlığına bağlı bir genel müdürlük olan Polis Teşkilatı, merkezde daire başkanlıkları, taşrada ise il ve ilçe emniyet müdürlükleri şeklinde örgütlenmiştir.
Savaş ve milli mücadele döneminden geçtikten sonra kurulan Türkiye Cumhuriyeti, kadroları yetersiz zayıf bir polis teşkilatına sahipti. O yıllarda Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, polis teşkilatına çok önem vermiş ve iyi bir polisin nasıl olması gerektiğini şu sözleriyle ifade etmişti:
Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır.(1929).
Polis, kanun........