Bu hafta başında Göç ve Diaspora Vakfı’ndan bir davet aldım. Basın toplantısı yaparak “Türkiye’de Göçmen hareketliliği Raporu” nu açıklayacaklarını bildiriyorlardı. Gidemedim ama raporu bana gönderdiler.
Resmî kurumlardan alınmış çok çarpıcı bilgiler ve grafiklerle dolu bir rapor.
Türkiye malum düzensiz göç ve sığınmacı olgusuyla Arap Baharı ardından çıkan savaşlar sonrasında bölge ülkelerinden gelen yoğun göçmen hareketliliği ile karşı karşıya kaldı.
Önce şu tanımları yapmakta ve göçmenlik olgusunu buna göre değerlendirmekte fayda var.
Düzenli Göçmen: Hedef ülkenin göçmenlik yasalarına ve düzenlemelerine uygun olarak hareket eden kişi.
Düzensiz Göçmen: Bir ülkeye yasadışı giriş yapan, kalan ya da yasal yollarla girdiği halde çıkmayan kişi.
Sığınmacı: Zulüm ve ağır insan hakları ihlallerinden korunmak için başka bir ülkeye sığınan, ancak hukuki anlamda henüz mülteci olarak kabul edilmeyen ve sığınma başvurusunun sonucunu bekleyen kişi.
Türkiye henüz mültecilikle ilgili uluslararası sözleşmeleri imzalamadığı için ülkesine her giren düzensiz göçmeni mülteci sıfatıyla tanımlamıyor.
SURİYELİLER İÇİN KORKTULAR KAÇTILAR YALANI
Bilindiği üzere ülkemizde en kalabalık sığınmacı sayısı Suriyeliler. Savaşın çıktığı 2011 yılından 2014 yılına dek Suriye’den ayrılanların sayısı 1,5 milyonu bile bulmadı. Oysa Ukrayna savaşı başladığı andan itibaren iki ay içinde 6 milyon Ukraynalı ülkelerinden ayrıldı. Bu olgu ülkemizdeki “Suriyelilerin topraklarını savunmayarak ülkelerinden kaçmış olduğu” algısının gerçeği yansıtmadığını ve ülkelerini uzun bir mücadele dönemi sonunda terk etmek durumunda kaldığını gösteriyor.
Raporda 2016 -2023 yılları arasında Türkiye’ye gelen düzenli göçmen sayısı 3 milyon 147 bin 821 kişi olarak görünmekte.
Aynı yıllar arasında GİDEN GÖÇMEN SAYISI ise toplam 1 milyon 960 bin 828 kişi.
Gelen sayısı 2019’dan itibaren düzenli bir şekilde azalırken gidenlerin sayısı da yükseldi. Misal 2019 yılında 245 bin olan giden göçmen sayısı 2023 yılında 423 bin oldu.
Tabii bu azalmanın çeşitli nedenleri var. Ekonomik, sosyal, kültürel ve politik sebepleri peş peşe sıralayabiliriz. Irkçılık da kuşkusuz önemli bir faktör.
Türkiye diğer ülkelerden gelen düzenli göçle gelen ve giden vatandaşlar açısından ilginç bir seyir takip etmekte.
TÜRKİYE UKRAYNALILAR VE RUSLAR İÇİN CAZİP ÜLKE OLMAKTAN ÇIKTI MI?
2016-2024 yılları arasında Türkiye’ye gelen Rusya vatandaşlarının sayısı 219 bin 706, geri dönenlerin sayısı ise 120 bin 111. Yani kalan Rusya vatandaşı sayısı 99 bin 595 kişi olarak görünüyor.
2022 yılında 32 bin 465 Ukraynalı Türkiye’ye gelmiş fakat 2023 yılında bu sayı 8 bin 499’a düşmüş. Ama öte yandan 16 bin 895 Ukraynalı Türkiye’den ayrılmış. Öyle anlaşılıyor ki Ukraynalılar için de Türkiye tercih edilen........© tv100