İlgilenen herkes bilir, belediyeler geçmişten bu yana Sosyal Güvenlik Kurumu’na(SGK) prim borçlusudurlar. Bu borç “Devlet kurumları arasındaki mahsuplaşma” gibi görülüp elden geldiğince ertelenir ama nihayetinde her belediye SGK primlerini er ya da geç, peyderpey öderler.
Tablo yakın tarihlere kadar böyleydi.
Ancak bu durum 2019 yılından itibaren farklılaşmaya başladı. İçlerinde CHP’li belediyelerin ağırlıklı olduğu epey sayıda belediyenin SGK prim borçları devasa oranda arttı. Üstelik çağrılara rağmen borçlarını ödemeye yanaşmadılar. Hatırlayacaksınız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yaşanan soruna aylar öncesinden işaret etmiş ve belediyeleri borçlarını ödemeye çağırmıştı.
Önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da aynı konuya değinip, kararlı bir tutumla duruşunu ortaya koyunca işin ciddiyeti anlaşıldı ve paçalar tutuştu.
Sonunda Bakan Işıkhan SGK’nın belediyelerden 96 milyar lira, yani 2 milyar 909 milyon dolarlık prim alacağının tahsili için harekete geçti:
Şimdi CHP’li belediyeler, SGK’nın bu kararını kendilerine karşı bir hareket olarak niteleyip “Bizim para kaynaklarımızı kesip, sonra da seçim döneminde başarısız olduğumuzu söyleyecekler” diye konuşuyorlar.
İşin ilginç yanı, iktidara aday olduğunu 80 yıldır açıklayan CHP Genel Merkezi ve mevcut Genel Başkanı Özgür Özel de aynı minvalde açıklamalar yapıyor.
BU İDDİA NEDEN DOĞRU DEĞİL?
1-Doğru değil çünkü, SGK sadece CHP’li belediyeler değil, AK Partili, MHP’li, İyi Partili, DEM’li, hatta kayyumdaki tüm belediyeler için aynı işlemi başlatacak ve iyi de edecek. Burada bir parti ayrımı yapıldığı görülürse o zaman çıkıp söylerler. Ama asıl korkuları şu, CHP’li belediyelerin borçları devasa boyutlarda. Misal 30 büyükşehir belediyesinin 11’i CHP’de ama borçları toplam borcun yüzde 75’i civarında.
2-Eğer “Bizim para kaynaklarımızı kesip, sonra da seçim döneminde başarısız oldular diye propaganda yapacaklar” diyorsanız o vakit neden sabah akşam “Emekli maaşları düşük, hükümet başarısız” propagandası yaptığınızı da izah etmek zorundasınız. Bu emekli maaşlarını kim ödüyor? Sosyal Güvenlik Kurumu SGK. Sen ödeme, öteki ödemesin ama SGK maaş ödesin öyle mi? Hem de en yüksekten. Hem de özellikle ve kasıtlı olarak “EYT meselesini iktidara gelirsek biz çözeceğiz” diye kampanyalar düzenleyerek, iktidarı seçim kazanmak için bu vaatte bulunmaya mecbur eden ve SGK’nın kasasına on milyarlarca dolarlık yükü bindiren onlarken.
Kimse elini taşın altına koymaktan yana değil.
Tekrar hatırlatalım.
EMEKLİ MAAŞLARININ DÜŞÜKLÜĞÜNÜN BİR SORUMLUSU DA MUHALEFET
Ülkemizde emekli maaşlarının düşüklüğünün temel sebeplerini anlamayan kalmadı artık.
Tüm dünyada olduğu gibi yaşlanan nüfus, artan işsizlik, çalışan-emekli dengesinin giderek bozulması gibi sebepler yüzünden ortaya çıkan sosyal güvenlik sisteminin açıkları, kamu maliyesine giderek daha fazla yük bindiriyor.
Yukarıda da söyledim, CHP ile İyi Parti’nin ve adeta Türkiye’nin düşmanı gibi davranan sorumsuz Kemal Kılıçdaroğlu’nun kışkırtmaları yüzünden, bu aptalca EYT uygulaması başta olmak üzere erken emeklilikle SGK’nın üzerine korkunç bir gider kalemi yüklendi.
Dahası var.
ÖMÜR BOYU EMEKLİ MAAŞI; KENDİSİNE, EŞİNE VE KIZINA
Bir emeklimiz öldükten sonra maaşı eşine ve evlenmediği takdirde kız çocuklarına ömür boyu ödenmek koşuluyla kalıyor.
Örneklerle açıklayalım…
Türkiye’de ortalama ömür erkeklerde 76, kadınlarda 78. Avrupa’dakinden 3-4 yıl daha az sadece. Bizde EYT gibi erken emeklilik uygulaması yüzünden bir vatandaş 42 yaşında emekli oluyor, erkekse 76 yaşında ölüyor diyelim. Devlet ona 34 yıl maaş ödüyor. Eş kendisinden 6 yaş küçükse 78 yaşında öldüğü varsayılarak ona da 8 yıl ödeniyor. Geride kalan kızı da bekar kalırsa bir 6 yıl da o maaş alıyor. Toplayın bakalım ne kadar emekli maaşı ödüyor SGK? Tam 48 yıl. Oysa Avrupa’da bir işçi 65 yaşında........© tv100