Rekabet Kurumu’nun “Amortisman filmleri” nden haberi var mı?
Günlerdir yazıyorum ve adeta bilgi akıyor.
Konu neydi?
Rekabet Kurumu müfettişleri dizi ve film yapımcıları ile oyunculuk-menajerlik ajanslarına baskınlar düzenleyip bilgisayarlarına el koymuş inceleme yapıyorlar.
Sebep Rekabet Kanunu’nun 4. ve 6. Maddelerine aykırılık.
Türkçesi 4. Madde KARTELLEŞME, 6. Maddesi ise hâkim piyasa aktörlerinin serbest piyasa düzenini ihlal ederek diğer piyasa oyuncularını silmek için hâkim durumlarını kötüye kullanmaları.
Cezaları da çok ağır.
Eğer soruşturma aşamasına geçilirse önemli sonuçları olacak.
Bu konuda iki yazı yayınladım. (*) (**)
Büyük ses getirdi.
Dediğim gibi arayan arayana. Onlardan biri, çok gişe yapan filmlerin yönetmenleri arasında yer alıyor. Epey telefon görüşmesi yaptık. Son konuşmamızda bana ‘AMORTİSMAN FİLMLERİ’ nden haberim olup olmadığını sordu.
İlk kez işittiğimi söyledim.
Şöyleymiş efendim.
FAZLA KAZANCIN ÇOK VERGİSİ OLUNCA ZARAR EDECEK BİR ŞEY BULMAK GEREK
Ana akım kanallarının prime time (PT) zaman dilimlerinde ve dijital platformlarda bol bol dizileri yayınlanan yapımcılar öyle çok para kazanıyorlar ki ortaya çıkan vergi borçları da haliyle epey yüksek oluyor. Çok para gözlerini döndürüp vergi borçlarından da kurtulmak istiyorlar.
Bu durumda ne yapıyorlar peki?
Hemen “Büyük prodüksiyonlu” ve festivallerde gösterilecek bir “sanat filmi” çekiyorlar.
Bu filmlere sinema ve dizi piyasasında AMORTİSMAN FİLMLERİ deniyor.
Yapımcılar daha çekimler başlar başlamaz ilişkili oldukları ve bol bol yemledikleri “medya mensupları” na “Filanca yapım şirketi filmi için paraya kıydı, şu kadar beton döktü, şöyle dekor yaptı, masraftan kaçınmadı” diye haberler yaptırıyorlar. Tabii hepsi palavra. Öyle bir masraf yok ortada. Tamamen şişirme. Manşetler de hep aynı:
“Büyük harcamalarla çekilen sanat filmi”
Ama film ne yazık ki(!) “istenen gişe” yi yapmıyor ve işe bakın ki ZARAR ediyor.
Bu öyle bir zarar ki dizilerden kazanılan parayı alıp götürüyor(!) ve şirketin yıl sonu bilançosuna da haliyle zarar olarak yansıyor. Bu durumda şirket ne yapsın? Vergisini ödeyemiyor.
Nitekim ardından Yapımcı röportaj veriyor üzgün tonlarda, “Sinemaya aşkımdan bu kadar büyük para yatırdım. Bizlerin kaderi bu” sözleriyle. Siz vah vah diyorsunuz ama yapımcı banka kasasında desteleri sayıyor büyük bir iştahla.
KANALLARIN İLACI FATURACI DİZİ YAPIMCILARI
İşin bir başka cephesi de diziyi yayınlayan televizyon kanalları.
Tamam kartelci yapımcı........