O gençliğin o girdaptan çıkarılması gerek!
Taklitçilik ve olumsuz alışkanlıklar sosyolojimizi tehdit ediyor.
Türkiye'de gençliğin, kültürel kimliğinden uzaklaşması ve taklitçi eğilimleri pik yapmış durumda. Türk gençliğinin geldiği nokta geleceğimiz adına gerçekten de kaygı verici.
Peki artık zıvanadan çıkan bu içki tüketimi ve yasaklı madde kullanımı gibi menfi alışkanlıklarda görülen ciddi artışın farkında olmayan var mı? Batı kültürüne özenerek kendi köklerini unutan, alkol ve uyuşturucu gibi yıkıcı alışkanlıkların pençesine düşen genç sayısında çok ciddi bir artış olduğunu istatiksel veriler söylüyor. Lakin bu durum, toplumsal yapıyı da tehdit ediyor ve acil müdahale gerektiriyor.
Küreselleşme ve özellikle sosyal medya içerikleri gençleri yabancı hayat tarzlarına maruz bırakıyor. Instagram, TikTok gibi pek çok dijital platform, lüks tüketim alışkanlıkları, hızlı eğlence ve bireysel özgürlüğü yücelten içerikler sunarak toplumların bunları kısa zaman içinde kanıksamasına yol açtı.
Türk gençliği Hollywood filmlerindeki parti sahnelerini veya Avrupa'daki festival kültürünü gerçek sanma sanrısıyla, kendi geleneksel değerlerini ve millî kültürünü terk etme, aşağılama aksiyonu içinde günbegün irtifa kaybetti ne yazık ki.
Bu aşınmışlık hiç kuşkusuz öz güven eksikliğinden kaynaklanıyor! Gençler, "modern" görünmek adına millî köklerini inkâr etme yarışı içinde. Bu kopuşun en somut yansıması, içki tüketiminde. Türkiye'de gençler arasında alkol kullanımı alarm verici düzeye ulaşmış durumda. TÜİK verilerine göre, 15-24 yaş grubunda alkol tüketimi son 10 yılda 0 arttı. Bu alarm düzeyi değil midir?!.
Dolayısıyla bu gösterge hazin bir taklitçiliğin sonucudur. Batı'da "sosyal içki" olarak........





















Toi Staff
Sabine Sterk
Penny S. Tee
Gideon Levy
Waka Ikeda
Mark Travers Ph.d
Grant Arthur Gochin
Tarik Cyril Amar