6/09/2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan ve geçtiğimiz günlerde revize edilen OVP/Orta Vadeli Programda hâlen uygulanmakta olan OKS/Otomatik Katılım Sisteminin işverenlerin de katkısı ile 2. basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sisteminin kurulması öngörülmektedir. Hâl böyle olunca geçmiş 21 yılda olduğu gibi kıdem tazminatı elden gidecek mi? Öngörülen bu yeni sisteme devrolacak mı? Şeklinde panik başladı. Çoğu işçi sırf bu nedenle işten ayrılarak kıdem tazminatını almayı düşünmektedir. Peki işçiler endişelenmekte haklı mı? Gelin beraber bu konuyu irdeleyelim…
88 YILLIK TAZMİNAT UYGULAMASI
Ülkemizde kıdem tazminatı uygulaması yaklaşık 88 yıldan beri çalışma hayatında yer almaktadır. Mevcut uygulama gereği, işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için gerekli şartların da bulunması hâlinde işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir. İş sözleşmesi sonlandırıldığında bu tazminat işçiler için büyük öneme sahip bulunmaktadır. Keza birçok işçi için hayatı boyunca topluca ele geçen en büyük meblağı teşkil etmektedir.
KIDEM TAZMİNATI ELDEN GİDECEK Mİ?
Yıllar önceki kıdem tazminatına ilişkin çok sayıda yazılarımda defalarca panik yok! kıdem tazminatına ilişkin yeni düzenleme yapılamayacak, OKS ya da Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine devredilemeyecek şeklinde çok sayıda yazı kaleme almıştım. Kıdem tazminatına ilişkin fon, OKS ya da TES ve benzeri yeni düzenleme yapılmasının mevcut şartlarda ihtimal vermediğimi söylemem müneccimlik değildir. 30 yılı aşkın çalışma........