Tarımsal üretim planlanması uygulama sürecinde; bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretim planlaması şeklinde üç ayrı kategoride yapılması planlanıyor.
Uygulanan bir politikanın, planlamanın değerlendirmesi yapılırken verilere ve bu verilerin zaman serisine bakmak gerekir. Bir politikanın, planlamanın negatif yönleri olduğu gibi pozitif yönleri de olur. Burada asıl mesele pozitif yönlerinin fazla olup olmadığıdır.
Gerek ofis gerekse saha çalışmalarına baktığımızda Tarımsal Üretim Planlamasının başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi için Tarım Bakanlığı bünyesinde: Tarım Reformu Genel Müdürlüğü (TRGM), Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BUGEM), Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM) ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü (BSGM) taşın altına ellerini koymuşlar gibi görünüyor.
Bakanlık çok yakın bir zamanda hayvansal üretimde önümüzdeki 5 yıllık süreçte atılacak adımları kamuoyuyla paylaştı.
Ortak amaç hayvancılıkta verimli, kaliteli ve sağlıklı üretimi artırmak olacak. Hem alıcıyı hem satıcıyı güvence altına alan sözleşmeli üretim modeli yaygınlaştırılacak. Önemli bir detayda ürünlerin bölgesel bazlı nerede ne kadar üretileceğine dair bir üretim modeli oluşturulması.
Yeni sistemde; üretimin, maliyet, kapasite ve pazarlama imkânları doğrultusunda gerekli planlama yapılacak. Bitkisel üretim planlamasında olduğu gibi suyu merkeze alan ve doğal kaynakların korunduğu bir sistemle Stratejik öneme sahip kırmızı et, beyaz et, süt ve yumurtanın; kaliteli, yeterli ve sağlıklı üretiminin devamlılığı için, bir planlama olacak. Bu planlamada; kaliteli kaba yem ve üretim kapasitesi, mera varlığı ve pazarlama imkânları da dikkate alınacak.
Etkin bir destekleme modeline geçilecek!
Hayvancılık işletmelerinin ekonomik açıdan güçlü, dirençli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşması sağlanacak ve üreten herkese ürettiği kadar destek verilecek. İlk defa genç ve kadın üreticilere yüzde 70 ilave destek verilecek. Tüm şartları yerine getirdiğinde, buzağı başına mevcut modelde 2.068 lira olan destek; yeni sistemde, aile işletmesi, kadın desteği ve diğer verimlilik destekleriyle 5.200 lira alacak. Şayet bu işletme, ari işletme olursa bu rakam buzağı başına 7.900 liraya kadar çıkabilecek. Besici aile işletmesi, besilik olarak 20 buzağısını kesime kadar beslerse ve bu verimlilik kriterlerine uygun bir süreç olması durumunda, kesim anında dana başına ilave olarak 4500 TL’ye kadar destek alabilecek. Destek güncellemeleri bu şekilde devam ediyor…
IPARD desteklerini kapsayan 42 il 81 ilde yaygınlaştırılacak. Ziraat Bankası sübvansiyonlu kredilerde; kadınlara, gençlere ve planlı üretim........