We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

De Nederlandse staat moet geen oor­logs­mis­da­di­gers beschermen

8 10 348
09.10.2018

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Sterker: we hebben de plicht het te blijven roepen. Misschien slecht ter been, maar niet seniel lopen in Nederland nog altijd ongestraft oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog rond. Vaak betreft het leden van SS-Wachbataillon NordWest waarvan de 3300 leden werkzaam waren als kampbewakers. Ze schoten op wie wilde vluchten en ze maakten deel uit van executiepelotons, zoals bij concentratiekamp Vught. Ook werkten Nederlandse kampbewakers in vernietigingskamp Auschwitz.

In een proces donderdag 11 oktober voor de Amsterdamse rechtbank, afdeling Bestuursrecht, zullen de raadslieden van de stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden, Cary Knoops-Hamburger en Geert-Jan Knoops, wijzen op de volkenrechtelijke verplichting van de Nederlandse Staat om het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging, met dossiers en namen, te openen.

Ons land heeft het Genocide Verdrag in 1966 geratificeerd. Ook het Rome Statuut, opgenomen in de Wet Internationale Misdrijven uit 2003, en de........

© Trouw