We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Svi u svojim rovovima, uz par neočekivanih iskakanja: Što to diktira stavove hrvatskih birača o pobačaju?

3 4 1
17.05.2022

U posljednje vrijeme pitanje regulacije prekida trudnoće ponovno se našlo u središtu političkih i društvenih rasprava i prijepora. U razmaku od samo nekoliko dana u glavnome gradu održana su dva prosvjedno-zagovaračka skupa, svaki sa svojim različitim zahtjevima i idejama. U Saboru je pak SDP predložio novi zakon koji bi pravno uredio to pitanje te je, nakon maratonske sjednice, naposljetku odbijen na način da su premijerovoj stranci u pomoć u održavanju većine priskočile stranke desno od HDZ-a, Most i Domovinski pokret, upravo one političke opcije koje su i u prethodnom razdoblju ponajviše u javnosti stavljale naglasak na pitanje pobačaja.

KOMENTAR VIŠESLAVA RAOSA

komentar višeslava raosa

komentar višeslava raosa

Premda je odavno istekao rok u kojemu je, prema mišljenju Ustavnoga suda, bilo potrebno usvojiti novi zakon, čini se da Plenkovićeva vlada nije spremna, makar u ovome trenutku, baviti se tim pitanjem, možda i zbog onoga što se rubno manifestiralo tijekom saborske rasprave o SDP-ovom prijedlogu, a to je činjenica da unutar HDZ-a nije postignuto suglasje u kojem smjeru sama ta stranka želi ići s regulacijom pobačaja, tj. kakvo bi rješenje bilo prihvatljivo njenom vodstvu i članstvu, a da pritom ne naruši unutarstranačku koheziju.

Cilj nam ovdje nije baviti se pravnim, bioetičkim ili medicinskim meritumom ove teme, već je analizirati iz perspektive kretanja biračkih stavova. Naime Fakultet političkih znanosti u Zagrebu već tri desetljeća provodi u okviru istraživačke serije 'Hrvatske izborne studije' predizborne i postizborne terenske ankete na nacionalno reprezentativnom uzorku. Uz mnoštvo pitanja o političkim, ekonomskim i društvenim temama, ispitanicima se redovito postavlja pitanje o stavu o regulaciji abortusa. U istraživanjima od kraja 1999. (uoči izbora 2000.) pa sve do početka 2020. (uoči izbora 2020.) ovo je pitanje bilo jednako formulirano, s pripadajućim odgovorima, što omogućuje usporedbu kroz vrijeme. U ovom slijedu je i dodatna, poslijeizborna anketa, provedena 2018. godine po istoj metodologiji kao i ostale u nizu.

Prosvjed DOSTA! u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Usporedimo li odgovore koje su u posljednja........

© tportal


Get it on Google Play