We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Gdje smo 28 godina poslije? Ova tri grafa to najbolje pokazuju

3 1 0
08.10.2019

Danas slavimo Dan neovisnosti, obljetnicu formalnog razdruživanja državnopravnih sveza s jugoslavenskom federacijom, nakon što je 25. lipnja (današnji Dan državnosti) saborskom odlukom donesena, no njena je provedba odgođena zbog moratorija na kojemu je bila inzistirala tadašnja Europska zajednica, tj. današnja Europska unija. Lipanjski državni praznik dijelimo sa susjednom Slovenijom, gdje se on također zove Danom državnosti. Sjeverno od Sutle današnji se dan pak ne slavi, već 25. listopada Dan suverenosti, kad su posljednje postrojbe nekadašnje savezne vojske napustile zemlju, a na Štefanje se proslavlja Dan samostalnosti i jedinstva, koji komemorira referendum o neovisnosti iz 1990. Do prijelaza tisućljeća, kao Dan državnosti slavili smo 30. svibnja, kojim se obilježavao dan konstituiranja prvoga kompetitivno izabranog Sabora od izbora 1938.

komentar višeslava raosa

komentar višeslava raosa

POVODOM DANA NEOVISNOSTI

Komemoracije u svakoj državi predstavljaju važan segment simboličke izgradnje nacije i usađivanja svijesti građana o zajedničkoj sudbini. Vrlo često je manje važno je li datum koji se obilježava povijesno najvažniji ili politološki najrelevantniji, već koje značenje nosi i koje značenje mi kao građani u njega upisujemo. Državne svetkovine, baš kao i Ustav, izborni te porezni sustav, poželjno je što rjeđe mijenjati. Kako bilo, činio se pokojem čitatelju današnji nadnevak važan ili ne, dobra nam je to prilika za kolektivnu introspekciju i retrospekciju.

Pripadam generaciji koja je stasala više-manje paralelno sa samostalnom Hrvatskom. Kad smo bili mali, mislili smo da će rat trajati unedogled, no svjedočili smo pobjedonosnom povratku boraca iz Oluje u našu ulicu. S početaka osnovnoškolskoga obrazovanja sjećam se da je nastava bila organizirana u međuturnusu, niti ujutro, ni popodne, zbog tadašnji zračnih opasnosti u glavnome gradu. Danas je taj isti Zagreb jedna od najsigurnijih prijestolnica u Europi.

KONAČNO 'ZBOGOM' JUGOSLAVIJI

Tada, početkom devedesetih, u razred su nam........

© tportal