We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Festival kliconoša: Neustrašivi borci za istinu, halo, čovjek vas izvrijeđa, a vi ništa. Jeste li sigurni da vas već nije čipiralo?

4 0 11
12.09.2020

U jeku prošlotjedne žučljive prepirke o jednoj javno odbijenoj i poniženoj influenserici, netko je na Fejsu iznova pokrenuo anketu o tome kako bi se ta novovjeka 'struka' imala zvati na hrvatskom. Paleta palih prijedloga bila je uistinu široka i šarolika: od čedno uštogljenog i ladanovski neupotrebljivog 'utjecajnik/utjecajnica', preko kojekakvih posprdničkih domišljaja, također tek za jednokratnu uporabu, pa sve do istinski uvredljivih, kakve mi ne pada na pamet ovdje reproducirati.

komentar renata baretića

KOMENTAR RENATA BARETIĆA

komentar renata baretića

Među svima njima, meni je za oko zapeo, kao najbolji – 'kliconoša'. Em je riječ već postojeća pa ne treba izvoditi nikakve jezikolomidbe ni pri pisanju niti pri izgovaranju, em je praktična za politički korektno korištenje (nema, naime, rodnih podvarijanti), em je najpreciznija od svih ponuđenih: influenseri(ce) uistinu nose i raspršuju klice nove ere, novih običaja i normi, nama ocvalim 'bumerima' potpuno nejasnih i mahom odbojnih. Fućkaj ga, nas se onomad odgajalo u strogom kultu rada i obrazovanja, pa nam ovo sad malo teže naliježe na svakodnevicu u kojoj i dalje postojimo, svakim danom sa sve manje mogućnosti da budemo 'utjecajnici' na svoju djecu i unučad.

U novonastajućoj 'doživljajnoj ekonomiji' (nadam se da sam, po sjećanju, ispravno........

© tportal


Get it on Google Play