We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Poučak europskih izbora: Plenković je zreo za Bruxelles, Bernardić za Oscara, a Kolakušić za Pantovčak

3 1 0
27.05.2019

I HDZ može biti zadovoljan upravo završenim europskim izborima. Jer – da su se kojim slučajem izbori za članove Europskog parlamenta iz Hrvatske proveli samo koji tjedan kasnije, stranka Andreja Plenkovića mogla se spustiti i ispod 20 posto podrške birača. Ovako je HDZ ipak osigurao tri posto prednosti ispred SDP-a, čiji je predsjednik Davor Bernardić gotovo u suzama dočekao vijest o četvrtom osvojenom mandatu i mandatskom remiju s vladajućom strankom.

I dok je Bernardić djelovao kao da je – ni kriv ni dužan – neočekivano osvojio Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu, Plenković je morao brže-bolje naći opravdanje za najgori izborni rezultat svoje stranke u postocima na hrvatskim parlamentarnim i europskim izborima otkako se oni provode od 1990., odnosno od 2013. Opravdanje je našao u disperziji političkih opcija i nizu lista, ali ne i u onom ključnom. A to je gotovo tromjesečno nizanje afera vezanih uz HDZ i više imena u stranci i Vladi te osjećaj nemalog broja HDZ-ovih birača da je stranka ostala bez boje, okusa i mirisa pod vodstvom Andreja Plenkovića i suradnika.

preokret

izbori za EU parlament

UŽIVO iz stožera

Nakon što je HDZ na europskim izborima osvojio rekordno niskih 22,72% glasova birača i razočaravajuća četiri mandata u Europskom parlamentu, gotovo kao loš znak budućih događaja djeluje sada prometna nesreća u kojoj je u ožujku sudjelovala ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Do ovog omena ministrica Žalac slovila je kao veoma perspektivna kandidatkinja HDZ-a na europskim izborima, ali je slijed događaja učinio svoje.

Andrej Plenković - obraćanje nakon objave službenih rezultata EU izbora

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Sve slabiju percepciju stranke i Vlade u javnosti pojačale su nove informacije vezane uz aferu SMS i HDZ-ova drugog čovjeka stranke i Hrvatskog sabora Milijana Brkića, a nastavila još jedna afera vezana uz potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava........

© tportal