We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Pitanje na koje ni jogurt-disidentica ne nudi odgovor: Zašto su nas pretekli oni koji su stvarno bili iza željezne zavjese?

3 2 0
11.11.2019

Tko zna kako bi izgledala današnja Hrvatska da je joj aktualna šefica države Kolinda Grabar-Kitarović rođena s 'prave' strane željezne zavjese? Ili da je svojedobno u dućanu u mjestu u kojem je odrastala mogla kupiti više od jedne vrste jogurta? Recimo tekući i čvrsti jogurt te voćni i grčki. Ovako joj je nemogućnost izbora važne namirnice postala metaforom autokratskog poretka usmjerenog i protiv raznovrsne prehrane. Ta ju je alimentarna nedemokracija pretvorila u svojevrsnu jogurt-disidenticu koja je jedva dočekala prve demokratske višestranačke izbore 1990. u Hrvatskoj na kojima je trijumfirala njezina buduća politička stranka HDZ.

KOMENTAR BOŠKA PICULE

komentar boška picule

komentar boška picule

Hrvatska predsjednica koja danas programski objašnjava zašto zaslužuje novi predsjednički mandat očito je bila mlada ilegalka u doba komunističkog režima, frustrirana jer je rođena s pogrešne strane željezne zavjese te je prvom prigodom otišla u SAD te u Los Alamosu završila srednju školu, a uspjela se fotografirati i s Mikijem Mausom. Vratila se uoči pada Berlinskog zida i – željezne zavjese dočekavši napokon više vrsta jogurta u obližnjem dućanu. Omraženom Josipu Brozu Titu koji je nije poslao u SAD jer je u tom trenutku bio mrtav, osvetila se izbacivanjem njegova poprsja. Još da je kojim slučajem moguće revitalizirati Goli otok, ona bi prošla najbolje.

Ako ništa drugo, slušati i promatrati Kolindu Grabar-Kitarović usred političko-povijesnih analiza postaje sve zabavnije te bi bila prava šteta da se sve to ne nastavi i sljedećih pet godina premda su joj i glavni protukandidati podjednako misaono slikoviti. Jer slijedi niz obljetnica koje bi hrvatska predsjednica mogla protumačiti na sad već prepoznatljiv način, uz 'kolindizme'.

Berlinski zid

Izvor: EPA / Autor: OMER MESSINGER

Njezini politički lajt-motivi vezani uz jogurt, željeznu zavjesu i težak život koji je uključivao i školovanje u kapitalističkom SAD-u, poklopili su se s tridesetogodišnjicom stvarnog i metaforičkog rušenja Berlinskog zida 9.........

© tportal