We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Od štrukli do štrudli: Nakon Kukuriku koalicije, stiže nam Baltazar koalicija. Imaju li šanse preživjeti iduće izbore?

2 1 0
30.09.2019

Svoje su prošlotjedno restoransko druženje započeli štruklima, a završili štrudlom. Otkrio je to, očito zadovoljan konzumiranim, saborski zastupnik Furio Radin komentirajući sadržaj radnog objeda čelnih ljudi vladajuće koalicije održanog u zagrebačkom restoranu Baltazar.

Restoranski susret predsjednika HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića s kolegama iz stranaka koje u ovom trenutku čine parlamentarnu većinu izazvao je pažnju javnosti iz najmanje dvaju razloga. Prvi je vjerojatno jedan od posljednjih većih izazova stabilnosti koalicije do završetka mandata aktualnoga saborskog saziva izazvan ovoljetnim izjavama predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca. Drugi je zasad još uvijek oprezno testiranje mogućnosti da upravo ovakav sastav koalicije ostane na vlasti i nakon redovitih parlamentarnih izbora koji bi se trebali održati do kraja 2020. godine.

nenajavljeno druženje

potpredsjednik sabora

sastanak u baltazaru

Ne prakticira se uzalud da se i najmanji problemi u poslovnoj, a osobito u političkoj suradnji rješavaju za – stolom. Opušteno ozračje, neformalno druženje i raznovrsna jela teško mogu djelovati destruktivno. Nakon što su se sudionici ovog ručka koji se protegnuo u večeru razišli, odjednom je sve unutar koalicije postalo jednostavnije i optimističnije.

Tako je koalicija za koju nitko nije glasovao na prošlim izborima jer se kao takva nije niti pojavila na njima i – čiji se sastav formirao ovisno o dostupnosti malih i mikro stranaka te pojedinaca koji su bili spremni podržati HDZ radi vlastitih interesa, uoči posljednje godine mandata vladine većine napokon dobila neke vanjske konture i mogući identitet. Hrvatska je na taj način, nakon Kukuriku koalicije koja je zemljom upravljala od prosinca 2011. do siječnja 2016., dobila drugu restoransku koaliciju na........

© tportal