We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Mogla je zasjesti na čelo UN-a, no na kraju je izgubila od 'najgoreg premijera': Nije li Kolinda Grabar Kitarović onda najgora hrvatska predsjednica?

4 1 29
17.02.2020

Da su se u političkoj karijeri Kolinde Grabar Kitarović okolnosti posložile nešto drukčije, danas je mogla biti glavnom tajnicom Ujedinjenih naroda. Trenutak je bio idealan. Nakon što se južnokorejski diplomat Ban Ki-moon približio završetku svoga drugog mandata na čelu Tajništva Ujedinjenih naroda, najutjecajnija je svjetska organizacija prvi put u svojoj povijesti 2016. otvorila izbor glavnog tajnika UN-a kroz natjecateljski proces koji je privukao uglavnom zvučna imena s istoka Europe.

Naime, red je došao upravo na istočnoeuropske članice organizacije, redom bivše socijalističke zemlje koje su, sukladno najavi, nakon Azije, Afrike, Južne Amerike i Zapadne Europe, trebale predložiti novo ime glavnog tajnika odnosno glavne tajnice UN-a. K tome, računalo se i na prvu ženu na toj dužnosti. Među predloženima našla se i bivša hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ali je ona odustala u ranoj fazi izbora zbog obeshrabrujućih reakcija na svoju kandidaturu. U konačnici je ipak izabran portugalski kandidat António Guterres ispred Irine Bokove iz Bugarske te Vuka Jeremića iz Srbije i Miroslava Lajčáka iz Slovačke. Istočni Europljani ponovno su preskočeni te će zasigurno trebati još pokoji mandat za njihov izbor u UN-u.

KOMENTAR BOŠKA PICULE

komentar boška picule

komentar boška picule

Iz današnje bi perspektive Kolinda Grabar Kitarović u toj utrci bila jednom od favoritkinja. Tomu treba dodati da joj je omiljeni film Dan nezavisnosti jer, kako je iskreno objasnila u izbornoj kampanji, u njemu se cijela Zemlja ujedini protiv zajedničkog neprijatelja iz svemira. Savršen odgovor nesuđene glavne tajnice UN-a.

S diplomatskim stažom, sa znanjem stranih jezika i odgovarajućim akademskim obrazovanjem te s dužnostima hrvatske ministrice vanjskih poslova i europskih integracija, veleposlanice Republike Hrvatske u SAD-u i pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju, hrvatska se šefica države na odlasku čini........

© tportal