We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Milanovićev labuđi pjev ili HDZ-ova 'crna labudica' koja će presuditi Plenkoviću - pitanje je sad

5 2 0
23.12.2019

Nikad nakon prvog kruga hrvatskih predsjedničkih izbora vodeće kandidate nije dijelila tanja crta između pobjede i poraza. Gotovo kao u bacanju novčića. Zoran Milanović, unatoč većini ispitivanja javnog mnijenja koja su mu prognozirala drugo mjesto, uspio je izvojevati važnu – i političku i simboličku – pobjedu, ali mu njegova nepuna tri posto prednosti (29,55%) ispred Kolinde Grabar Kitarović (26,65%) u prvom krugu ne jamče ništa za ključni drugi krug u kojem može izgubiti baš kao i Ivo Josipović prije pet godina.

predsjednički izbori

Heroji (ne) plaču

REPORTAŽA IZ 'remetinca'

Kolinda Grabar Kitarović još je s manjom razlikom ispred trećeplasiranog Miroslava Škore ušla u drugi krug postavši na biralištima najslabije vrednovana osoba na čelu države u prvom krugu predsjedničkih izbora otkako ih Hrvatska provodi. Tek nešto više od četvrtine birača smatra da je aktualna predsjednica Republike Hrvatske zaslužila i dalje biti na svom mjestu. Nije pomogao ni isti kroj haljine kao 2015. samo u drugoj nijansi s obzirom da hrvatska predsjednica voli ponavljati okolnosti koje su joj ranije donosile uspjeh.

Napokon, Miroslava Škoru je kao najuspješnijega trećeplasiranog predsjedničkog kandidata od 1992. s osvojenih 24,45% glasova birača tek nešto više od četrdeset tisuća glasova dijelilo od ulaska u drugi krug izbora i vrlo vjerojatno konačne pobjede, ali je loše vođenom kampanjom s debaklom na sučeljavanju te izjavama o prekopavanju Jasenovca i pomilovanju Tomislava Merčepa nepovratno izgubio presudne birače, uglavnom s centra.

Miroslava Škoru je kao najuspješnijega trećeplasiranog predsjedničkog kandidata od 1992. s osvojenih 24,45% glasova tek nešto više od četrdeset tisuća glasova dijelilo od ulaska u drugi krug

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Smjestivši se unutar malo više od pet posto biračke podrške, troje vodećih kandidata na taj način može biti i zadovoljno i nezadovoljno ishodom prvog kruga izbora. Pobijedi li u drugom krugu ili Zoran Milanović ili Kolinda Grabar Kitarović, računat će se samo njihov trijumf, dok će u slučaju poraza oboje njih razlog svog neuspjeha moći........

© tportal