We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

'Zameo ih vjetar' na balkanski način: Bandićeva adventska Čokolinda opasna je politička avantura

7 2 0
09.12.2019

Kako se približava dan predsjedničkih izbora sve je nejasnije je li zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ključni čovjek u potpori kandidaturi aktualnoj predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović ili je sadašnja šefica države najsrčanija volonterka u Bandićevoj kampanji za održavanje na slobodi i političkom životu?

Gotovo se ne pamti da se u hrvatskoj politici dvoje ljudi tako sudbonosno povezalo kao Kolinda Grabar-Kitarović i Milan Bandić u pokušaju hrvatske predsjednice da 22. prosinca obnovi mandat na čelu države. Ona mu razdragano pjeva, udjeljuje rođendanske poljupce i čestitke, servira torte sa zajedničkim portretima, ugošćuje u svom uredu u kojem raspravljaju o politici i društvu te najavljuje požrtvovno donošenje kolača u slučaju da, ne daj Bože, zagrebački gradonačelnik završi u zatvoru. Pitanje je samo za koji bi se kolač odlučila: za ukusnu pitu od jabuka s rešetkama ili slasne germknedle koje su postale simbol Adventa u Zagrebu kojemu je Milan Bandić, kako je to sâm na jednoj od konferencija za novinstvo purgerski naglasio, 'ćaća'. On je pak predsjednici najvažnija potpora u kampanji jer je jedini koji bi je mogao pobijediti, ali je u znak podrške od toga odustao i – čini sve za njezinu pobjedu.

komentar boška picule

komentar boška picule

KOMENTAR BOŠKA PICULE

Pravi Zameo ih vjetar na hrvatski način. Ili, točnije, na zapadnobalkanski način. Uostalom, poznato je tko prema članku 98. Ustava Republike Hrvatske daje pomilovanja. Taj se metaforički kolač nalazi u rukama predsjednika odnosno predsjednice Republike Hrvatske te je dobro biti dobar s osobom koja o tome odlučuje. A možda je ipak riječ o iskrenoj povezanosti dvoje političara koji međusobno trebaju utjehu u stresnom i kompetitivnom miljeu kao što je politika, poglavito usred izborne kampanje. I – borbe za svaki glas s obzirom da hrvatski predsjednički izbori 2019., makar kada su posrijedi ispitivanja javnog mnijenja, nikad nisu bili neizvjesniji jer se čak četiri imena nalaze unutar postotne podrške koja bi mogla biti presudnom za ulazak u drugi krug........

© tportal