We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

'Za dom spremni' nije bio tema ni za Tuđmana i Sanadera, a sada bi mogao obilježiti predsjedničke izbore. Govori li to o slabosti kandidata?

5 1 0
19.08.2019

Slušajući i čitajući izjave pojedinih potencijalnih kandidatkinja i kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima, stvara se sve snažniji dojam da se izbori održavaju na početku zime 1939., a ne 2019. Upravo je počeo Drugi svjetski rat, europske sile zauzimaju svaka svoju poziciju, a domaći političari trebaju donijeti odluku o tome kojem će se bloku prikloniti ili pak ostati neutralni.

Ovakvo vraćanje u prošlost – kada već nema suvislih ideja o radu na boljitku života građana u sadašnjosti i budućnosti – nije viđeno ni na prvim demokratskim višestranačkim izborima 1990. Sve je izvjesnije to da bi povijesne teme mogle biti među najviše plasiranima na popisu prioriteta najizglednijih obnašatelja dužnosti predsjednika, odnosno predsjednice Republike Hrvatske u sljedećem petogodišnjem mandatu. Već se prigodom ovogodišnjeg obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja vidjelo da nema ni govora o nekorištenju državnih praznika za najavljivanje kandidatura i vođenje kampanja. Izbori nisu raspisani, niti će biti uskoro, a izborna je (pret)kampanja u punom jeku.

Kolinda Grabar Kitarović u Vukovaru

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednice RH

Zbog toga ne treba čuditi to da je aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović meteorološki točno iskoristila 5. kolovoza kao 'lijep i sunčan dan', unatoč drukčijim izjavama, za namjeru da i sljedećih pet godina želi dolaziti u Knin kao šefica države. To je potvrdila nekoliko dana kasnije u intervjuu Hrvatskom tjedniku, zbog kojega je naišla na niz osporavanja, pri čemu je i premijer Andrej Plenković izjavio da je predsjednica mogla dati intervju i negdje drugdje.

Čemu čuđenje? Upravo suprotno. Kolinda Grabar Kitarović napravila je najbolji mogući potez za skretanje pozornosti na svoju želju obnavljanja predsjedničkog mandata. Da je intervju dala nekom od medija iole drukčije orijentacije od izabranog, malo bi tko uočio ključni element njezine kampanje. A to je........

© tportal