Tekoäly kasvattaa jo ohjelmoijien tuottavuutta, mutta vielä koodausta ei voi täysin ulkoistaa ummikoille. Parhaimmillaan nykyiset kielimallit tuottavat pitkiäkin pätkiä toimivaa koodia.

Teknisesti toimiva koodi tai järjestelmä ei kuitenkaan ole sama asia kuin hyvä ihmisen kirjoittama koodi. Luettavuudella ja ymmärrettävyydellä on merkitystä, koska valtaosa ohjelmoijan ajasta kuluu omaa tai muiden koodia lukiessa. Kielimallien toimivatkin ratkaisut taas tuppaavat olemaan koukeroisia ja tarpeettoman monimutkaisia.

Kunhan kielimallit kehittyvät pidemmälle, ohjelmoijan ei välttämättä enää tarvitse nähdä millaisen sotkun kielimalli teki, jos syötteellä saatu palaute on sitä mitä pitikin. Voi olla, että koodin suorituskyky kärsii. Toisaalta kehittämisen tuottavuuden noustessa ja kustannusten laskiessa se saattaa olla hyväksyttävä haitta.

Takavuosina hyvä web-kehittäjä tuotti siistiä ja ymmärrettävää html:ää, mitä ei enää vaadita. Nykyisin html syntyy web-ohjelmistokehyksen kuten Reactin generoimana. Eikä ketään haittaa, että se on ihmiselle vaikealukuista ja sotkuista.

Tekoäly siis nostaa abstraktio­tasoa kertaluokkaa ylemmäs, jolloin kynnys ryhtyä kehittäjäksi laskee. Kielimallien avulla voitaneen tulevaisuudessa hoitaa suuri osa peruskehityksestä, vaikka osassa tehtäviä vielä tarvittaisiinkin osaavaa ihmistä vähintään valvojan roolissa.

QOSHE - Riittävän hyvää koodia - Teemu Laitila
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Riittävän hyvää koodia

4 1
22.09.2023

Tekoäly kasvattaa jo ohjelmoijien tuottavuutta, mutta vielä koodausta ei voi täysin ulkoistaa ummikoille. Parhaimmillaan nykyiset kielimallit tuottavat pitkiäkin pätkiä toimivaa koodia.

Teknisesti toimiva koodi tai järjestelmä ei kuitenkaan ole sama asia kuin hyvä ihmisen kirjoittama koodi. Luettavuudella ja ymmärrettävyydellä on........

© Tivi


Get it on Google Play