Moni ennustaa jyrkkää suhdannekäännettä alas. Teknologiateollisuuden lokakuisen kyselyn perusteella it-alan – tietotekniikkapalvelujen ja ohjelmistojen – näkymä ei kuitenkaan ole niin synkeä kuin monilla muilla toimialoilla.

Alan liikevaihto kasvoi viime vuonna kahdeksan prosenttia, ja kuluvan vuoden tilauskehityksen perusteella it-yritysten liikevaihdon arvioidaan kasvavan edelleen. Samoin työntekijämäärä on kasvussa: syyskuun lopussa henkilöstömäärä oli 1,1 prosenttia suurempi kuin kesäkuussa.

Mutta kyllä kelien huononeminen näkyy it-yrityksissäkin. Muutosneuvotteluista ovat tänä syksynä ilmoittaneet ainakin Vincit, QPR Software, Advania, Sofigate, Tietoevry, Telia ja Fujitsu.

Irtisanottujen määrä on kuitenkin ollut melko pieni, eikä työsuhteiden lopettaminen aina kohdistu it-ammattilaisiin. Esimerkiksi Sofigate uudistaa myynnin ja johtamisen toimintoja, ja Fujitsu päätyi lomautuksiin.

Henkilöstöstä kannattaakin pitää kiinni, jos vain suinkin mahdollista. Venäjän hyökkäyksestä ja energiakriisistä huolimatta digitalisaatio jatkaa koko ajan kiihtyvää marssiaan, mikä väistämättä lisää yritysten it-investointeja.

Gartnerin ennusteen mukaan ohjelmistoliikevaihto kasvaakin Emea-alueella ensi vuonna peräti 8,6 prosenttia ja it-palvelutkin 6,6 prosenttia. Euroopan muun talouden kyykätessä luvut ovat rohkaisevat.

Valitsimme Vuoden Tivi-vaikuttajaksi Voima Venturesin Inka Meron. Onneksi olkoon! Valinnan taustalla on Meron pitkä, ehkä välillä epäsuorakin vaikutus suomalaiseen it-alaan.

Erityisesti tiedestartupien kasvun rahoittaminen tulee näkymään myös it-ammattilaisten yhä kiinnostavampina työtehtävinä, kun tutkimus ja it kietoutuvat yhä enemmän toisiinsa. Sitä kehitystä Tivin lukijoiden on hieno seurata!

QOSHE - Vain pientä hytinää ilmassa - Harri Junttila
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Vain pientä hytinää ilmassa

11 0 12
02.12.2022

Moni ennustaa jyrkkää suhdannekäännettä alas. Teknologiateollisuuden lokakuisen kyselyn perusteella it-alan – tietotekniikkapalvelujen ja ohjelmistojen – näkymä ei kuitenkaan ole niin synkeä kuin monilla muilla toimialoilla.

Alan liikevaihto kasvoi viime vuonna kahdeksan prosenttia, ja kuluvan vuoden tilauskehityksen perusteella it-yritysten liikevaihdon arvioidaan kasvavan edelleen. Samoin työntekijämäärä on kasvussa: syyskuun lopussa........

© Tivi


Get it on Google Play