Ünlü Profesör Karl Raimund Popper “social engineering”dediği, Türkçeye “toplum mühendisliği” olarak aktarılan bu kavram, günlük kullanımda teknisyen, mekanik, tamirci ustası anlamına geliyor. “Engineering” sözcüğü Türkçede “manipülasyon, toplumla oynama, hünerli şekilde aldatma” demek de olduğunu biliyoruz. Bunlar gibi birçok kavram ideolojik bakımdan yanlıdır, “taraflıdır”. Popper’in öne sürdüğü ‘toplum mühendisliği’ kavramı da ideolojik açıdan taraflı bir kavramdı. Ama bugün Toplum mühendisleriToplumların medarı iftiharı oldular. En abuk sabuk ve uydurma şeyleri bile topluma kabul ettirebiliyor ya! Ben işte bu yeteneklerine bayılıyorum. Tarihi, dini, bilimi öyle bir hale getirdiler ve bunlardan yeni bir yığın yarattılar ya! Gerçekten takdire şayan... Asıl dikkat çekici olan, bu dönüşümün ne kadar yavaş işlendiği ve toplumların bunu fark etmeden kabullenmesidir. Yani kitle iletişim araçları, teknolojik gelişmeler ve ustalıkla uygulanan sosyal mühendislik yöntemleri aracılığıyla, Toplum bilmeden, toplumu değiştiriyorlar.
Günümüzdeki toplumlar şaşırtıcı bir şekilde benzer refleksler geliştirildi. Toplumu etkileyen durumları anidendeğiştirdiğinizde tepki veren bireyler ve toplumlar, değişim yavaş yavaş olduğunda değişimi fark etmezler! Eğer bir toplumu ani bir değişime zorlandığında, bireyler tepki göstereceği için “değişim” yavaş yavaş uygulanınca toplumun büyük bir kısmı kurbağa deneyimindeki gibi değişimi fark etmez. İşte burada devreye “Kaynayan kurbağa” veya "Haşlanan Kurbağa Sendromu" metaforu devreye giriyor!
Aslında “haşlanan kurbağa sendromu”, bir kurbağanın ısıtılarak bir suyun içinde haşlanarak ölmesini anlatan yaygın bir anekdottur. Anekdotun temel dayanağı olan iddia, kurbağanın kaynayan suya atıldığında dışarı zıplayacağı; fakat soğuk suya konulup yavaşça ısıtıldığında neler olduğunu fark edemeyip yavaşça kaynayarak öleceğidir. Zira suya batmış ve yavaşça ısıtılmış olan bir kurbağa, dışarı sıçrayacaktır. 19. yüzyılda yapılan pek çok araştırmada bu dayanağın gerçek olduğu söylenmiş, su yeterince yavaş ısıtılırsa kurbağanın fark etmeyeceği öne sürülmüştür. Günümüz biyologlarına göre bu dayanak aslında doğru değildir, Bu anekdot, genellikle........