Ünlü romancımız Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu'ndan sonra diğer önemli bir eseri de Acımak'tır.
Yazar, bu romanında 'acımak' duygusuna bambaşka anlamlar yüklemiş. İnsan, ancak acımak duygusunu idrak etmekle kemale erer, düşüncesini işlemiş. Sadece doğru olmak insanı kurtarmaz; doğruluk acımak duygusuyla birleşirse ancak o zaman mükemmeliyet ortaya çıkar.
Yazar, şöyle diyor romanını takdiminde:
''Acımak… Ben, insan ruhlarındaki derinliğin ancak onunla ölçülebileceğine kaniyim. Evet, dibi görünmeyen kuyulara atılan taş nasıl çıkardığı sesle onların derinliğini gösterirse, başkalarının elemi de bizim yüreklerimize düştüğü zaman çıkardığı sesle bize kendimizi; insanlığımızın derecesini gösterir… Fikrimce yalnız doğruluk hastalığı, yalnız bir hak ve hakikat meselesi etrafında toplanmak kabiliyeti bir cemiyeti mesut etmeye kafi gelmez…. Benim için acımak , birbirimizin feryadını, iniltisini duyabilmek de lazım…''
Edebiyatımızın büyük ustası Reşat Nuri Güntekin, Acımak'ta nefret ile sevgi arasındaki ince çizginin tasvirini ustalıkla yapıyor.
Kitap, ilk defa 1928 yılında basılmış. Neredeyse bir asır olmuş. Bu zamana kadar çok kere basılmış. Benim okuduğum baskı 2024 yılına aitti. Ve aslına sadık kalınmıştı.
Acımak, Çalıkuşu gibi kalın bir kitap değil. Onun beşte biri kadar, topu topu 114 sayfa. İsteyen benim gibi bir oturuşta okuyabilir. Önemine binaen Acımak'tan lise edebiyat kitaplarına bir bölüm alınmış. Parçadan hareketle bütüne ulaşılması arzu edilmiş. Yani anlayacağınız bütün lise........