We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Zašto je priča oko hrvatskih generala neugodna za Plenkovića? Nož u leđa im zabijaju kadrovi koje je instalirao HDZ BiH

1 1 1
10.08.2021

Premijer Plenković s jedne strane vidno de-dramatizira situaciju s prijetećim službenim pismom iz Sarajeva kojim se traži od Hrvatske da preuzme postupak protiv 14 hrvatskih ratnih zapovjednika i generala zbog navodnih zločina protiv civila u BiH, a s druge strane sastaje se danas nasamo s generalima čija se imena navode u ”zamolnici” Tužiteljstva BiH.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Zoran Milanović samo dramatizira. O pokušaju progona hrvatskih generala našao je da treba zagrmjeti čak i za govornicom Alke, premda je javnost o dostavi iz BiH alarmirao već prije sinjske pučke svečanosti i premda je u Sinju, u razmaku od samo nekoliko rečenica, kazao kako su se s tih tribina u prošlosti držali politički govori, s čime se, po njegovom mišljenju, mora jednom prestati. Iz ponašanja dvojice najvažnijih političara u ovoj doista neugodnoj aferi može se iščitati za kojega je bitna koja pozadina.

‘Za Plenkovića je u ovom slučaju najbitnije ono što prešućuje’

Što se tiče predsjednika HDZ-a Plenkovića, koji se s HDZ-om BiH i Draganom Čovićem, koji je u Zagrebu prije tri godine okrunjen počasnim doktoratom, grli i ljubi u svakoj mogućoj prilici, kod njega je u ovom slučaju važnije ono što prešućuje i zaobilazi nego ono što javno iznosi. Naime, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, koja je nedavno smijenjena i upravo je u procesu žalbe na tu odluku – a čiji je potpis na dokumentaciji koja je ovih dana skandalizirala cijelu Hrvatsku – Hrvatica je iz Tuzle, a na visoku funkciju došla je kao kandidatkinja s podrškom HDZ-a BiH.

U establišmentu u Bosni i Hercegovini nema karijernih uzleta ni napredovanja bez zagovora jedne od etničkih stranaka. Gordana Tadić rođena Krešić imala je HDZ BiH. Od 2015. godine Tužiteljstvo u Sarajevu vodila je kao vršiteljica dužnosti, a izabrana je za trajno početkom 2019. Žestoke kritike doživljavala je iz pravca svih nacionalnih bedema, jer je stajala iza niza procesa u kojima su optuženici bili i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati.

Prije pet godine optužila je, među ostalim, i skupinu od deset hrvatskih zapovjednika, pripadnika HVO-a, iz Orašja za ubojstva Srba, silovanje i pljačke u Bosanskoj Posavini, što je izazvalo bijes kod onog dijela Hrvata koji takvo što nisu očekivali od Hrvatice koju je na položaj doveo HDZ BiH. Bakir Izetbegović nije je mogao smisliti.

Ministar pravde i glavna tužiteljica su Hrvati sa zaleđem u HDZ-u BiH

Hrvat je i druga visoka figura pravosuđa BiH, dakako također po ključu i po preporuci HDZ-a BiH. Riječ je o ministru pravde BiH Josipu Grubeši, sada doktoru humanističkih znanosti i nastavniku Sveučilišta u Mostaru, a prvotno profesoru latinskog jezika i književnosti, koji kao predavač gostuje i na fakultetima u Hrvatskoj.

Za Plenkovića je sada izuzetno neugodno što je u priču oko zahtjeva iz BiH involvirano dvoje najviših dužnosnika pravosuđa u susjednoj državi, glavna tužiteljica i........

© Telegram


Get it on Google Play