We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Zašto cijeli svijet vjeruje u Zelenskog

4 0 72
16.03.2022

Za još članaka ovog autora pretplatite se na newsletter autora.

Kakav bi predsjednik bio njegov protukandidat Volodimir Zelenski gatao je u kampanji za ukrajinske predsjedničke izbore 2019. godine tadašnji predsjednik države Petro Porošenko. Zelenski bi, rekao je, bio ”slab, submisivan, mekušan, hihotav, neiskusan, nemoćan, ideološki amorfan i politički nesiguran”. Zar to želimo? – grmio je pred biračima Porošenko, vlasnik nekoliko velikih kompanija i jedan od ukrajinskih oligarha s Forbesove liste svjetskih milijardera.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nije, međutim, ispalo kako je on želio. Zelenski ga je u drugom krugu dobio sa 73 posto glasova naprema 25 posto, a više manje svi svjetski komentatori dočekali su tu premoćnu trostruku pobjedu s konstatacijom da bi predviđanja kako će Zelenski odigrati svoju rolu na čelu države bila vrlo sklizak teren.

Od ‘Vica ukrajinskih izbora’ do ‘Kapetana Ukrajina’

Visoka razina opreza pa čak i predrasuda prema ”komedijašu” i ”klaunu” Zelenskom emanirala je čak i iz najuglednijih medija. Inače uravnotežena predizborna analiza globalnog news kanala Politico bila je ipak naslovljena sa ”Vic ukrajinskih izbora”, a New York Times je ususret izbornom finalu objavio tekst ”Nije vic, ukrajinski TV komičar pobijedio u prvom krugu”.

Riječi šala, šega, zezancija, komedija, laganica, sa sviju su strana ukalupile Zelenskog, koga se doživljavalo samo kao glumca lakih komada, nevještoga u bilo čemu osim u nasmijavanju prostodušne publike. Smatralo se da je njegova pobjeda samo srednji prst koji nabujala rijeka protestnih birača pokazuje korumpiranoj državi. Danas – dvije godine kasnije – dok se Putinova armija sociopatski iživljava nad ukrajinskim stanovništvom, Zelenskoga kod kuće zovu Kapetan Ukrajina.

VIŠE NA WEBU

Naš reporter otkriva: Svaki državljanin može zaraditi novac na BITCOINU samo ukoliko imate ovo...

Besplatno skini i zaigraj jednu od trenutno najpopularnijih igara! Čeka te i bonus iznenađenja - DOWNLOAD IGRE

‘Samo slijepac ne vidi čime je to ukrajinski predsjednik stekao slavu’

Da se mogu provoditi ankete o popularnosti dok ruske bombe padaju na rodilišta, sirotišta i izbjegličke kolone žena i djece, Zelenski bi valjda dobio preko 90 posto, a mnogi Ukrajinci koji sada sami ističu da 2019. godine nisu glasali za njega, imaju potrebu javno reći da je to bila greška. Nekoliko........

© Telegram


Get it on Google Play