We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Uvođenje reda u gradove ne bi smjelo ovisiti o tome hoće li vlast preuzeti kakav poštenjak. Treba mijenjati zakon

1 0 0
12.08.2021

Moj čovjek, novi gradonačelnik Pule. Ne poznam ga, naravno. Nemam pojma tko su svi ti ljudi na njegovoj nezavisnoj listi s kojima je osvojio izbore. Nisam ni bila u Puli zadnjih pet godina. Ali u intervjuu kaže da nema službeni automobil, ni vozača, niti mu općina plaća mobitel, iako na sve to ima pravo prema važećim aktima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Vozi se u svom privatnom autu, sam svoj šofer, telefonira o svom trošku. ”Nema više konoba i ručkova”, kaže Filip Zoričić, koji je na lokalnim izborima pobijedio vječni IDS. ”Iza mene ne stoji nitko, nikakvi interesi ni lobiji. Kakav veličanstven osjećaj.”

Možda Zoričić u međuvremenu pokaže neko drugo lice, u politici nikad ne znaš, nije pametno davati ruku u vatru. No, tip reda koji je uveo otkako je došao na vlast u glavnom istarskom gradu, to je ono što bi svuda morao postati općeniti princip. Takvi koji guraju njegovu priču rijetki su, međutim, kao žive periske.

Kad se pojavi netko ovakav smiju mu se da je budala

Dok se ta vrsta političara eventualno ne namnoži, hrvatski standard su grabljenja kojekakvih dodatnih dužnosničkih naknada, skupi auti, malverzacije zemljištima, pogodovanja i pinka koja uz to ide. Žderanje na službenu karticu. Privatna putovanja, vozikanja žene frizeru o javnom trošku. I razne druge vrste razbludnog trošenja. Već sasvim perfektno plaćeni općinski načelnici, gradonačelnici i županijski funkcioneri gule Hrvatsku do gole kože. Ni državni nisu etalon za skromnost i poštenje, ali oni su bolje vidljivi, pa se nešto bolje i paze.

A kad se pojavi netko ovakav poput Zoričića, drugari mu se smiju da je budala, a grabežljiva konkurencija optuži ga da je populist. I iz domoljubnih i bogobojaznih njedara Domovinskog pokreta razlijevaju se ovih dana vapaji o tome kako ih je Škoro ogulio i uvalio im za velike pare hektolitre svoga vina, pa čak i gomilu CD-a s kojih se prolama njegov umilni glas. O drugim pikantnim financijskim detaljima da se i ne govori.

Dakle, i određene stranke, kako vidimo, preuzimaju isprobani model lokalnih šerifa: mazni što god možeš, gdje možeš i ne odustaj dok god možeš. A novac s kojim posluju je iz proračuna, galantno ga je puno, apanaže su redovite, a sve su to morali zaraditi neki tamo porezni obveznici da bi tu lovu predali državi.

Pomor u blagajni zatekli i u Zagrebu i Podgori

Pomor u blagajni nakon Milana Bandića i jataka, i novi........

© Telegram


Get it on Google Play