We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Uime kakve se to pravde smanjuje kazna monstrumu, silovatelju curice, na temelju neke potvrde da je nekad bio branitelj?

3 1 67
18.09.2021

Kao novi veliki skandal hrvatskog pravosuđa primljena je ovih dana u najširoj javnosti odluka Vijeća za mladež novoosnovanog Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske od 22. srpnja ove godine da uvaži žalbu 48-godišnjeg muškarca s juga Hrvatske koji je na Županijskom sudu u Dubrovniku u travnju osuđen na 14 godina zatvora.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kao što smo već pisali, monstrum kome je dubrovački sudac dosudio tako dugotrajan zatvor mnogo je puta tijekom više od godinu dana silovao svoju pokćerku, djevojčicu od samo sedam godina. No, konstatirajući da je optuženik u prvostupanjskom postupku bio oštećen jer mu se kao olakotna okolnost nije priznalo ”sudjelovanje u Domovinskom ratu”, na Visokom kaznenom sudu u Zagrebu zaključili su da je i kazna previsoka pa su je skratili za tri godine. Tako je 14 godina u rešetkama postalo 11 godina.

A dodatno zaprepaštenje izazvala je činjenica da su serijskom silovatelju curice koja tek sriče slova, čak tri godine oprostile tri sutkinje Vijeća za mladež Visokog kaznenog suda, tri žene.

Popust seksualnom predatoru i pedofilu

Povodom tog mučnog finala ovog suđenja, posebno se nametnulo pitanje je li prihvatljivo i ljudski dopustivo da se učešće u Domovinskom ratu prizna kao olakotna okolnost čak i osobi koja je bila kadra izvršiti ovako stravičan zločin nad nezaštićenim djetetom.

Uime kakve se to pravde daje popust seksualnom predatoru i pedofilu, dokazanom počinitelju gnusnih zlodjela, isključivo na temelju neke potvrde da je nekad bio branitelj? A onda i dalje: treba li se rat, uopće i bilo kada, uvezivati s ikakvim kaznenim djelima za koja se vode procesi na hrvatskim sudovima na način da to postane argument za snižavanje kazni?

Mnogi sada pitaju je li Domovinski rat u zakonu doista taksativno naveden kao jedna od olakotnih okolnosti koje suci trebaju uzeti u obzir? Gdje to piše? Kako točno piše? Kako je došlo do toga da to uđe u praksu? I jesu li suci obavezni postupati prema eventualnim striktnim napucima?

Branitelji koji ne žele da ih se sramoti

Grozeći se i same ideje da bi se sudjelovanje u obrani zemlje smatralo olakotnom okolnošću kod kršenja zakona, stotine i stotine građana već danima na društvenim mrežama izražavaju svoje ogorčenje nad činjenicom da su sutkinje Vijeća za mladež Sanja Katušić-Jergović, Ljiljana Stipišić i Sanda Janković prihvatile potvrdu o braniteljskom statusu i nagradile osuđenika za silovanje djeteta smanjenjem kazne za tri godine.

Treba pritom naglasiti da se mnogi kritičari ove njihove odluke i sami izjašnjavaju kao branitelji. Oni gotovo redom ističu kako je odluka sramotna i gadljiva, kako ne žele da ih se sramoti u ovakvom kontekstu i traže da se sve koji su za nešto krivi jednako kažnjava bili branitelji ili ne.

No, Domovinski rat kao olakotna okolnost izrijekom se ne spominje ni u jednom zakonu vezanom za kazneno sudovanje, nego je to ušlo u sudnice kao nepisano pravilo počevši od sredine devedesetih godina. Tako je postalo čvrsti dio sudske prakse.

Sudac ništa ne mora, njegova je zadnja

Lepezu mogućih olakotnih okolnosti koje idu na ruku optuženiku, Kazneni zakon naznačuje vrlo općenito, isto kao i otegotne koje........

© Telegram


Get it on Google Play