We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

U Hrvatskoj nema plafona moralnog ludila pa most na Korani danas možda zbilja dobije ime po postrojbi čiji je član tamo pobio zarobljenike

3 4 5
21.09.2021

Čuje se tu oko nas povremeno za svakojake sumanute poteze i ideje pa bismo možda već trebali biti racionalno pomireni s činjenicom da moralno ludilo obitava među nama kao i razorna guba u brezovoj šumi. Ali malo se ipak lecneš na spoznaju da za to nešto najgore – ne postoji plafon. Uvijek može još gore, još jače, još šokantnije.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Jedna od takvih sekvenci upravo se odvija u Karlovcu gdje su HDZ-ov gradonačelnik Damir Mandić i njegova politička većina svesrdno podržali zahtjev udruge karlovačke specijalne policije ‘Grom’ da se Koranski most nazove po njima.

Standardna stvar kad znamo da je cijela država prepuna imena ulica, trgova i mostova koja su izvedena iz Domovinskog rata. No, baš kad je riječ o Koranskom mostu, bilo bi se minimalno korektno suzdržati od ovakvog preimenovanja budući da je upravo član jedinice Gromovi, Mihajlo Hrastov, 1991. godine počinio na tom mostu ratni zločin za koji je, nakon šest ili sedam pokušaja, napokon i osuđen.

Smaknuće 13 ratnih zarobljenika, rezervista JNA

Sjednica Gradskog vijeća Karlovca, na kojoj se odlučuje o novom imenu Koranskog mosta, počinje danas u 17 sati, a nakon aktualnog sata, slijedi još 35 točaka dnevnog reda, tako da bi odluka mogla pasti kasno u noć. Tada će se znati je li se karlovačka politička većina u međuvremenu prizvala pameti.

Jer, Hrastov je, dakle, iz mitraljeza izrešetao i smaknuo 13 ratnih zarobljenika, rezervista JNA, nakon što su se svi bezuvjetno predali i položili oružje. Krvoproliće se odigralo dok su Hrastov i njegov kolega Goran Čerkez, po naređenju pretpostavljenih, sprovodili vezane zarobljenike u prostorije Policijske uprave.

U sramotnom nizu procesa, koji je trajao više od 20 godina, a u kojima je Hrastov više puta oslobađan da bi te odluke onda padale na višoj instanci, DORH je ulagao žalbe protiv evidentnih pokušaja da se optuženika na sudu proglasi nevinim. Tek 2015. taj je maraton okončao Vrhovni sud potvrdivši posljednju presudu na četiri godine zatvora.

Hrastov tvrdio da je zarobljenike pobio u samoobrani

Službena verzija događaja na Koranskom mostu te večeri 1991. godine, ostala je time........

© Telegram


Get it on Google Play