We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Sudbina generala Ademija i ispadi zbog Oluje simptomi su problema s kojim se ovo društvo bori već 30 godina

1 0 0
04.08.2021

General Hrvatske vojske Rahim Ademi napisao je novu knjigu s materijalima iz svog ratnog dnevnika, zove se ”Samo istina”, a par dana prije sutrašnje obljetnice Oluje i proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu, dao je veliki intervju Večernjem listu. U tom opsežnom materijalu Ademi s gorčinom podsjeća na gadosti koje mu je priredila hrvatska država uz pomoć politički navijenih obavještajnih struktura dok se branio od optužnice Haaškog suda za ratni zločin u Medačkom džepu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kao što je poznato, optužnica je stigla Ademiju 2001. godine. Nakon što je sedam i pol mjeseci proveo u haaškom pritvoru, pušten je da se brani sa slobode, a proces je prebačen u nadležnost hrvatskog pravosuđa. Zatim je punih devet godina proveo u kućnom pritvoru da bi tek 2012. godine, na zagrebačkom Županijskom sudu, bio oslobođen svake krivnje.

Paradigma slučaja Ademi

Slučaj Ademi paradigmatičan je na više razina i danas. General Ademi, jedan od prvih časnika bivše JNA koji se početkom Domovinskog rata stavio na raspolaganje Hrvatskoj i priključio hrvatskim obrambenim snagama, po nacionalnosti, naime, nije Hrvat, nego je Albanac rođen u Vučitrnu na Kosovu.

I drugo, nikad se nije slizao s ondašnjom političkom nomenklaturom, nije se pleo u politiku i nije se gurao uz vrhovnika Franju Tuđmana i HDZ. U skučenom univerzumu HDZ-ovske misli, nijedan od ta dva ”felera” nikad se nije opraštao nikome ma kako da se junački borio za oslobađanje Hrvatske. A pogotovo ne oba.

‘Skrivali su dokumente’

Prije nego će se na Međunarodnom sudu za ratne zločine ispisati optužnica, priča Ademi, ”htjeli su meni podmetnuti odgovornost za Medački džep. Najlakše je bilo mene žrtvovati, a neke druge vitezove zaštititi. Bilo je tu uništavanja originalnih dokumenata, lažnih svjedočenja…To je hrvatska vlada planski radila da se mene pošalje u Haag. Skrivali su dokumente koji su dokazivali moju nevinost, a slali na sud samo one koji me mogu teretiti”, podsjeća Ademi.

A mi ćemo se sjetiti i toga da HDZ-ova vlast 1998. nije dozvolila Ademiju ni da razgovara s haaškim istražiteljima koji su radili izvide prije podizanja optužnice i da im predoči svoju stranu priče.

Troškove platio Haaški sud

Za ubojstva i mučenja srpskih civila u Medačkom džepu na koncu je 2008. na sedam godina osuđen general Mirko Norac. On je svoju kaznu izdržavao uz redovite izlaske na vikende i odmore, a zbog ”dobrog vladanja” pušten je na slobodu već nakon tri godine, 2011.

”Hrvatska vlada nije dala ni kune za moju obranu”, razočarano pripovijeda Ademi. Sve haaške troškove platio mu je Haaški sud.

Kakva zabluda, biti samo vojnik

Kakva kriva procjena što je ovaj časni čovjek odlučio da se neće gnijezditi uz HDZ-ovski politički zdrug, Tuđmana i Šuška, i da će naprosto biti samo vojnik koji pošteno brani mučki napadnutu zemlju, domovinu svoje supruge.

Kakva je samo zabluda bila vjerovati da je jedino to važno može posvjedočiti jedan dio ratnih veterana. Imao je o tom nikad prevaziđenom jednoumlju štošta........

© Telegram


Get it on Google Play