We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Sanja Modrić: Kako je Putin čajem, rižom i vrškom otrovanog kišobrana likvidirao svoje protivnike

5 0 5
03.04.2022

Za još članaka ovog autora pretplatite se na newsletter autora.

Čini se da su prilično dobro prošli ruski oligarh Roman Abramovič, koji sada pomaže Ukrajini, i još dvojica visokih dužnosnika iz ukrajinske delegacije, koja se početkom ožujka u Kijevu sastala s Putinovim izaslanstvom. Nakon tih pregovora, svoj je trojici jako pozlilo, a britanski Daily Mail prenosi da je Abramovič, kome je bilo toliko loše da se prepao najgorega, upitao liječnike u bolnici: “Umiremo li?”

Članak se nastavlja ispod oglasa

Iako je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov negirao bilo kakvu upletenost Rusije u taj skandal, više nema nikakve sumnje da su ukrajinski pregovarači otrovani samo još nije pouzdano utvrđeno kako i čime te je li otrov bio klorpikrin ili novičok. Zato je nekidan, prije nove runde mirovnih pregovora između delegacija Ukrajine i Rusije, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba savjetovao svojim ljudima da na sastancima s Rusima ubuduće ništa ne jedu, ne piju i ne dodiruju.

Koliko se zna iz dostupnih vijesti, Abramovič i druga dvojica uspješno se oporavljaju od posljedica, ali mnogi drugi Putinovi oponenti, koji su na vlastitoj koži iskusili odmazdu trovanjem, preuzetu od zloglasnog sovjetskog KGB-a, imali su u svoje vrijeme znatno manje ili nimalo sreće.

Ubod otrovanog vrška kišobrana

Opširna je i zastrašujuća povijest trovanja političkih protivnika koja se povezuju s Putinovim, kao ranije i sa sovjetskim režimom. Žrtve su trovane čajem, ubodom otrovanog vrška kišobrana i na druge maštovite načine. Neki su tako ubijeni, drugi su ipak uspjeli preživjeti, a slučaj s Abramovičem pokazuje da ta čudovišna metoda eliminacije neprijatelja nije napuštena ni danas.

VIŠE NA WEBU

Hrvati u dijaspori imaju novi način upoznavanja i pronalaska partnera. Zadnjih mjeseci svi su poludjeli za...

Sve što trebate znati da biste zarađivali 37,500 HRK mjesečno

Svi svjetski mediji 2020. su opširno izvještavali o trovanju Alekseja Navaljnog, ruskog opozicijskog lidera, antikorupcijskog aktivista, vođe više demonstracija protiv Putina i njegove vlasti i autora razornog dokumentarca Putinova palača. Navaljnom je krajem kolovoza pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion se vratio u Tomsk da bi Navaljni, u izuzetno teškom stanju, bio odvezen u tamošnju bolnicu. Nakon dva dana, u komi je evakuiran u Berlin gdje mu je spašen život.

U certificiranim laboratorijima Organizacije za zabranu kemijskog oružja utvrđeno je da je u njegovoj krvi, urinu i koži nađen novičok, nervni otrov razvijen u Rusiji, koji razara živčani sustav te onda do same smrti paralizira tkiva, mišiće i organe.

Odmah uhapšen i odveden u pritvor

Pretpostavlja se da je Navaljnom u hotelu ili na aerodromu prije leta poslužen otrovani čaj, ništa drugo tog dana nije pio ni jeo. Liječnik iz bolnice u Tomsku rekao je kasnije kako pretrage u njihovoj bolnici nisu pokazale tragove otrova. Ruski istražitelji objavili su da su proveli izvide i da je daljnji postupak nepotreban jer nije utvrđeno da bi Navaljni bio žrtva zločina.

Navaljni se početkom prošle godine vratio u Rusiju gdje je odmah uhapšen i odveden u pritvor pri čemu mu se stavljalo na teret da se, dok je bio na liječenju, nije javljao probacijskim organima dvaput mjesečno. Ubrzo je pod fabriciranim optužbama osuđen na kaznu zatvora od dvije i pol godine, a prošlog mjeseca na dodatnih devet godina.

Otrov novičok skoro je 2018. godine presudio i Sergeju Skripalu, nekad oficiru ruske vojne tajne službe, koga je 1995. vrbovala i britanska tajna služba MI6. Kao dvostruki agent, uhapšen je u Rusiji 2004. godine i osuđen na 13 godina zatvora za veleizdaju. Kasnije je razmijenjen za ruske agente uhićene u Velikoj Britaniji te se nastanio u Salsburyju i nastavio raditi za Britance i druge zapadne tajne službe.

Theresa May protjerala 23 ruska diplomata

Skripal je otrovan u........

© Telegram


Get it on Google Play