We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Samo da se Milanović što prije vrati kući. Svaki dan u New Yorku napravi po jedan skandal

5 0 0
22.09.2021

Bilo bismo bar donekle spašeni da se Zoran Milanović što prije vrati iz Amerike kamo se otputio da bi, kao šef hrvatske države, održao tipski protokolarni govor na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Trebamo svi skupa držati fige na obje ruke da hitno, ali hitno, dođe doma. Da se još danas pozdravi s predsjednikom Kostarike, s kojim se bilateralno sastao, mahne Kolindi Grabar Kitarović koja tamo ganja neke svoje poslove, i uđe u avion prema ovamo. Bit ćemo masu mirniji kad ga vidimo u Zagrebu. Jer sve to što je čovjek tamo uspio nadrobiti u samo nekoliko dana, daje nam sasvim razumsku podlogu za paranoju da nam se svaki njegov sat više u New Yorku može dodatno obiti o glavu.

Hrvatski predsjednik uspio je, naime, gotovo sve svoje njujorške nastupe iskoristiti da proizvede po jednu uncu skandala. Karikirao je sam smisao Europske unije. Bacio je rukavicu u lice suverenoj državi Bosni i Hercegovini. I optužio je SAD da su oni jedini i isključivi krivac za Afganistan, pa još upravo u momentu kad oni za hrvatske državljane, nakon 30 godina, napokon ukidaju vize. Hajte, predsjedniče, kući, ako boga znate.

Zašto smo ono u EU?

Treba samo na brzinu staviti na hrpu Milanovićeve njujorške provale pa će biti jasno zbog čega je hrvatskim građanima toliko u interesu da se njegov posjet što prije završi.

Jednu od najgorih – iako je konkurencija za Milanovićevu američku ”zlatnu malinu” ispala dosta oštra – izgovorio je pred publikom više generacija američkih Hrvata s kojima se sastao odmah nakon dolaska u New York. Pred njima je svisoka ocijenio da članstvo u EU za nas ”nema nekog dubljeg smisla” ako Hrvatska iz Bruxellesa ne povuče ”svaki mogući euro”. Moramo iz toga izvući maksimum za sebe, zakucao je Milanović u brk europskim saveznicima.

Dakle, zajedničke demokratske vrijednosti? Ništa. Ljudska prava? Ništa. Izgradnja humanijeg društva na kontinentu? Ništa. Razmjena znanja? Ništa. Izgradnja europskog modela solidarnosti? Također ništa. Samo pare. Kakav sirovi račundžijski gard jednog navodno naprednog i obrazovanog političara i državnika koji, kako vidimo, smatra da se broje samo milijuni eura koje ćemo ”izvući” na teret bogatijih država. Jer u protivnom, to što smo se s njima udružili u istu zajednicu, ”nema nekog dubljeg smisla”.

Možda da Milanović pregovara…

Milanovićevi ‘što-bilo-da-bilo’ fanovi pravdat će ga da je zapravo mislio ovo, a ne ono, ali ‘ajmo biti ozbiljni. Doista je uvreda svoditi članstvo u EU na banalnost novca. Jasno da nam novac treba, ta siromašni smo. Naravno da će se i Hrvatska, kao i svaka druga zemlja, trsiti da pobere što više sredstava iz EU fondova. Ali suvisao europski državnik nikad neće reći, a neće to ni misliti, da je jedini rezon europskog udruživanja izvlačenje materijalne koristi.

Možda bi, uostalom, ova naša minijaturna zemlja dobila više novca od Vladimira........

© Telegram


Get it on Google Play