We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Plenković je, kad je preuzeo HDZ, tvrdio da će ga promijeniti. Zašto sad bježi od bilo kakve odgovornosti?

5 0 24
14.10.2021

Od podizanja optužnice protiv Hrvatske demokratske zajednice za kriminalno udruživanje u svrhu izvlačenja javnog novca za crni fond stranke, pa do pravomoćne završnice, prošlo je desetak godina. Nakon što je Vrhovni sud jučer objavio svoju presudu, sadašnji predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade Andrej Plenković smjesta je sazvao novinare da se od cijele stvari s gnušanjem ogradi. Tonom odlučnosti, izjavio je da poštuje presudu i da će stranka platiti 14,6 plus 3,5 milijuna kuna koliko im je sud odrezao, ali da ne prihvaćaju ”etiketu stranke kao kriminalne organizacije”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Naglašavao je više puta ispočetka kako ni on, ni sadašnji HDZ, nemaju nikakve veze s HDZ-om Ive Sanadera. I svi drugi HDZ-ovi dužnosnici, kao s govornog automata, ponavljaju rečenice svog predsjednika. Branko Bačić danas je s N1 televizije poručio kako se HDZ nema što ispričavati građanima koje je, ako ćemo pravo, pokrao zato što, navodno, nitko osim direktnih aktera Fimi medije nije ništa znao o operaciji mužnje novca iz javnih poduzeća za HDZ.

Da sam na Plenkovićevom mjestu, branila bih stranku na vrlo sličan način. No, hajde da pošteno ponovimo gradivo pa neka svatko zaključuje drži li vodu takva obrana.

Priča u koju samo malo dijete može povjerovati

Prvo, Sanader je i u doba svoje vladavine imao niz afera koje su tada problematizirali slobodni mediji i novinari. Za neke od njih kasnije su pokretani i kazneni postupci. No, iz HDZ-a nikad ni o čemu od toga nismo čuli ni slova osim da su to podmetanja, laži i insinuacije koje nemaju veze s mozgom. Sada se također tvrdi, tvrdi to danas i Branko Bačić, da ni na zatvorenim sjednicama stranačkih tijela, daleko od javnosti, nisu pokretane rasprave recimo o aferi Verona, o Sanaderovom blindiranom Mercedesu ili o željeznom stisku nad svim medijima koji su se dali uštrojiti.

Dakle, stranka je blokovski štitila Sanadera od svih sumnji i propitivanja sve dok 2009. godine on sam nije podnio ostavku. To znači da su HDZ i njegova tijela i te kako suodgovorni ne samo za kriminalni rasplet Sanaderove karijere, nego i za supstancu ove presude protiv HDZ-a.

Drugo, samo malo dijete može povjerovati u priču da ama baš nitko u vodstvu HDZ-a nije imao pojma o nebrojenim financijskim i inim malverzacijama koje su se odvijale pod vodstvom Ive Sanadera i niza njegovih ljudi, na primjer ministra Petra Čobankovića, kasnije osuđenog u aferi Planinska.

Da je Plenković bio neupućen može se vjerovati. Ali drugi…

Recimo Branko Bačić, koji danas o sebi ondašnjemu govori kao o totalnom nevinašcu, bio je pozvan da svjedoči u procesu za Fimi mediju kao osoba koja je imala brojne kontakte s optuženima i koja je, prema nekim svjedočanstvima koje on demantira, raznosila ”crne torbe” s koruptivnim novcem između HDZ-ovih korisnika. Da je Andrej Plenković bio neupućen u kriminal, to se može vjerovati. Ja i vjerujem. Ali Jadranka Kosor je morala znati kao i mnogi drugi tadašnji i sadašnji HDZ-ovci iz vrha stranke koji se, međutim, prave grbavi.

Treće, tvrditi da je današnji HDZ kadrovski jedna posve drugačija, posve obnovljena i posve očišćena stranka........

© Telegram


Get it on Google Play