We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kineski predsjednik pokreće kampanju kojom, tvrdi, namjerava smanjiti društevne nejednakosti. Neki se boje da je to početak nove kulturne revolucije

3 0 0
19.09.2021

Drugi najveći kineski nekretninski kreditor Evergrande Group nalazi se pred bankrotom jer ne može plaćati kamate niti vraćati dug od 300 milijardi dolara. Propadne li, bit će to katastrofa za kinesko tržište nekretnina, za kinesko gospodarstvo, ali i za svjetske burze.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Evergrande, tvrtka koju je osnovao Hui Ka Yan 1996. godine, trenutno je najzaduženiji svjetski trgovac nekretninama. Prema Forbesu, njegovo osobno bogatstvo iznosi 11,4 milijarde dolara, što ga čini 53. najbogatijom osobom na svijetu u 2021. godini.

Hoće li vlada intervenirati?

Evergrande ima 80.000 investitora koji su svoj novac uložili u 1.300 projekata s nekretninama u 280 gradova Kine. Tvrtka se bavi proizvodnjom električnih vozila, upravljanjem imovinom, filmom i TV-om, izgradnjom tematskih parkova, životnim osiguranje, proizvodnjom hrane, mineralne vode i adaptiranih mlijeka za bebe. Posjeduje i bolnicu. Podružnica za upravljanje imovinom, Evergrande Property Services, ima približno 2.800 projekata u 310 gradova u Kini.

Pred sjedištem tvrtke u Shenzhenu ogorčeni kupci stanova, ulagači pa i zaposlenici već danima prosvjeduju. Stoga se sada postavlja temeljno pitanje na koje nitko nema odgovora: hoće li vlada, bojeći se nemira, ali i kolapsa mnogih tvrtki, pokušati sanirati tu tvrtku ili će teret bankrota prevaliti na dioničare, ulagače, kupce stanova?

Na udaru novih zakona su tehnološki divovi

Sve to događa se u krajnje nepovoljno vrijeme po vlasti u Pekingu. Zbog novih zakona i kampanje Komunističke partije protiv rastućih društvenih nejednakosti, brojne moćne privatne kineske tvrtke u posljednje vrijeme izgubile su nevjerojatnih 1,2 trilijuna dolara tržišne vrijednosti. Kineske vlasti počele su kažnjavati velike tvrtke enormnim novčanim iznosima, zabranjuju aplikacije u trgovinama i zahtijevaju od nekih tvrtki da promjene način poslovanja. Na udaru su se našli tehnološki divovi, ali i industrija obrazovanja i dostave hrane.

Cilj je, tvrde u Pekingu, zaštititi gospodarstvo i građane od nestabilnosti i zabrinutosti zbog prekomjernog radnog vremena. Svjetski brend Alibaba (BABA) kažnjen je s rekordnih 2,8 milijardi dolara nakon što su regulatori optužili tvrtku za monopol nad e-trgovinom. Div Tencent (TCEHY) na čijoj se platformi stotine milijuna Kineza zabavljaju, mediji su optužili da propagira igre koje su opijum za narod. Platformu za e-trgovinu Pinduoduo (PDD) upravo se istražuju zbog monopolskog ponašanja.

Nije dopušteno širenje tvrtke Ant Group, u vlasništvu mogula Jacka Maa, najpoznatije po aplikaciji za plaćanje Alipay, vrijedne 37 milijardi dolara. Umjesto toga, naređeno im je da restrukturiraju poslovanje. Vlasti istražuju Maovu platformu za e-trgovinu, Alibabu i Didi Chuxing, dominantnog operatora u zemlji, zbog njihove prakse zaštite podataka, a pod istragom su i kineske tvrtke koje kotiraju burzama u SAD-u. Tvrtku Meituan, koja se bavi dostavom hrane, tvrtku za usluge prijevoza Didi i tvrtku Ctrip koja pruža internetske putne usluge, već duže vrijeme optužuju da manipuliraju podacima građana.

Alibaba i najveći konkurent izdvajaju 15,5 milijardu dolara

Kineski vođa Xi Jinping objasnio je na sjednici Odbora za financijska i ekonomska pitanja Komunističke partije, kojemu je predsjedavajući, kako je potrebno „regulirati pretjerano visoke prihode“ da bi se osigurao „zajednički prosperitet za sve.“ Han Wenxiu, visoki vladin gospodarski dužnosnik, pokušao je uvjeriti javnost da poticanje zajedničkog prosperiteta nikako ne znači da će Kina „opljačkati bogate kako bi pomogla siromašnima“. Unatoč tome, veliki broj tvrtki odmah se odazvao pozivu predsjednika Xija obećavajući milijarde dolara za dobrotvorne svrhe i socijalnu skrb.

Pa su tako Alibaba i njen najveći konkurent, grupa Pony Ma’s Tencent, namijenili više od 15,5 milijardi dolara za zajedničke ciljeve povezane s prosperitetom. „Zajednički prosperitet nije egalitarizam“, objavljeno je u komentaru novinska agencija Xinhua. „To nikako nije pljačka bogatih kako bi se pomoglo siromašnima, kako su to pogrešno protumačili neki zapadni mediji,“ zaključuje se u komentaru.

“Ovo je povratak početnim težnjama stranke. Tržište kapitala više neće biti raj koji će kapitaliste omogućiti da se obogate preko noći, kulturno tržište više neće biti raj za priredbe u kojima se djeca pretvaraju u zvijezde niti će moći promovirati zapadnu kulturu”, objašnjava se. Državni komentator Ren Yi traži od ljudi da prosuđuju vlast Xi Jinpinga ne prema nekim oštrim potezima, već prema njegovim ciljevima. „A to su niži životni troškovi za kinesku srednju klasu te veća kontrola monopolskih ovlasti tehnoloških divova u zemlji“, rekao je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

‘Naša vlada se bavi sukobom između interesnih skupina i građana’

Ren je u jednom eseju objasnio da je proširenje jednakih mogućnosti važno kako bi se spriječilo učvršćivanje klasa, poboljšala društvena mobilnost i održala vitalnost društva. „Ako se zapadna politika više bavi sukobom između pojedinaca i vlade, naša politika se bavi sukobom između interesnih skupina i građana.“ Peking je zabranio privatnim obrazovnim ustanovama ostvarivanje prekomjerne dobiti.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Reakcija je to na sve veće nejednakosti u obrazovanju, jer bogati imaju prilike studirati na skupim privatnim fakultetima i stjecati kvalitetnije obrazovanje, dok istodobno privatni univerziteti ostvaruju enormnu dobit. Zbog toga je vlada najavila ograničenja profita, tvrdeći da je tu industriju „oteo“ kapital i da je „narušena priroda obrazovanja.“

Analitičari Goldman Sachsa nazvali su novu strategiju predsjednika Xi Jinpinga „uravnoteženjem socijalizma i tržišta kapitala. Kineske vlasti drže prioritetom socijalnu skrb i preraspodjelu bogatstva u odnosu na tržišta kapitala u područjima koja se smatraju društvenim potrepštinama i javnim dobrima”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Partija je postavila prioritet ‘zajedničkog prosperiteta za sve’

I dok se u zapadnim medijima te odluke tumače kao pokušaj Komunističke partije da vrati nadzor nad tvrtkama i kapitalom koji je enormno narastao i koji se potpuno oteo kontroli, dodatnu paniku u svijetu biznisa izazvala je najava kineskog vođe Xi Jinpinga da će se početi regulirati pretjerano visoki prihodi, te da će se poticati pojedince i poduzeća s visokim prihodima da više zarađenog novca vrate društvu.

Time........

© Telegram


Get it on Google Play