We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

U mjesec dana propale su dvije od tri hrvatske šećerane. Evo zašto je cijela industrija na rubu

6 3 171
17.02.2021

Nakon što je krajem siječnja ugašena proizvodnja u virovitičkoj šećerani, ovih dana stigla je vijesti i o gašenju šećerane u Osijeku, a vidjet ćemo hoće li slična sudbina zadesiti i treću, zadnju hrvatsku šećeranu, u Županji.

Šećeranama je u velikoj mjeri presudilo ukidanje proizvodnih kvota 2017. godine, nakon čega je u Hrvatskoj došlo do snažnog pada proizvodnje šećerne repe i šećera. Od 1968. na razini Europske unije definirala se godišnja kvota proizvodnje šećera, čime se proizvođačima davala određena sigurnost, ali im se i limitirao tržišni potencijal.

Očekivanja su bila da će ukidanjem kvota proizvodnja rasti. Šećerane su posljednjih nekoliko godina imale velike gubitke u poslovanju, što ih je na kraju i dovelo do bankrota.

Stručnjaci konzultantske tvrtke Smarter, koja je specijalizirana za poljoprivredni i prehrambeni sektor kažu da je proizvodnja šećera posljednjih godina suočena s brojnim problemima, pogotovo proizvođači u Europskoj uniji.

“Promjene na tržištu ratarskih proizvoda i nafte, klimatske promjene, te oscilacije cijena šećera, kao i ukidanje proizvodnih kvota u EU glavni su čimbenici koji općenito utječu na poslovanje industrije šećera, a turbulentne promjene događaju se i u Hrvatskoj”, kažu iz Smartera.

“Iako Hrvatska ima veliku tradiciju u proizvodnji šećerne repe, te su šećerane posljednjih godina ulagale napore u edukaciju........

© Telegram


Get it on Google Play