We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ovo je Hrvatska danas: Zagreb je tri i pol puta bogatiji od najsiromašnije županije, a bit će još i gore

4 0 29
24.02.2021

Hrvatska nije velika zemlja, ali su velike razlike u razvijenosti pojedinih njenih krajeva. Grad Zagreb tako je gotovo tri i pol puta bogatiji od najsiromašnije, Virovitičko-podravske županije.

Državni zavod za statistiku nedavno je objavio podatke o kretanju BDP-a na razini županija u razdoblju od 2013. do 2018. godine iz kojih je vidljivo da neke od inače najbogatijih županija ostvaruju i najveće stope rasta, čime se povećava jaz između siromašnijih i bogatijih dijelova zemlje.

BDP po stanovniku uvjerljivo je najviši u Gradu Zagrebu, te je 2018. godine iznosio 22.695 eura, dok je s druge strane najsiromašnija Virovitičko podravska županija s BDP-om po glavi stanovnika od svega 6.525 eura. Kada se pogleda rast BDP-a po stanovniku u promatranom razdoblju, od 2013. do 2018. godine, u Gradu Zagrebu on je imao povećanje od 21,17 posto, dok je Virovitičko-podravska županija imala porast od 9,14 posto, što znači da se razlike povećavaju.

Osim Grada Zagreba, na vrhu ljestvice nalaze se Istarska i Primorsko-goranska županija s BDP-om po stanovniku od oko 15 tisuća eura, a slijedi Dubrovačko-neretvanska s nešto više od 13 tisuća eura. S druge strane, čak tri slavonske županije,........

© Telegram


Get it on Google Play