We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Marić traži da se smanje marže na gorivo koje su 12 posto, dok država uzima preko 50 posto. Koliko je to suludo?

4 0 1
14.10.2021

Cijene energenata, plina i struje posljednjih mjeseci snažno rastu, a na kraju je došlo do porasta i cijena motornih goriva. Eurosuper i diesel gorivo preskočili su cijenu od 11 kuna za litru, što je izazvalo zabrinutost potrošača. Osim što visoke cijene goriva direktno utječu na popunjenost novčanika svih koji za svakodnevni prijevoz koriste automobile, one mogu potaknuti i dodatni val poskupljenja svih ostalih proizvoda i usluga.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče moguće intervencije kako bi se smirio rast cijena, iz Vlade za sada stižu različite poruke. S jedne strane, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, u HRT-ovom Dnevniku izjavio da Vlada prati stanje, te da su, u slučaju daljnje eskalacije, spremni reagirati.

“Predsjednik Vlade je jasno dao uputu da analiziramo različite scenarije što činimo na razini ministarstva financija i ministarstva gospodarstva”, rekao je Ćorić.

Marić traži da trgovci smanje maržu koja je na benzin trenutno 12 posto…

Tržište naftnih derivata u Hrvatskoj liberalizirano je u veljači 2014. godine, kada je ukinuta formula po kojoj se izračunavala cijena naftnih derivata, te je ukinuto i ograničenje marže. Ali, s obzirom na to da više od polovice maloprodajne cijene naftnih derivata čine porezi i trošarine, upravo tu se nalazi prostor gdje bi država mogla intervenirati – odnosno smanjiti neke od tih nameta, kako bi se otvorio prostor za sniženje cijena.

No, ministar financija Zdravko Marić, prema pisanju Jutarnjeg lista, očekuje da trgovci smanje marže, koje su po njegovom mišljenju previsoke.

Trenutno je marža za Eurosuper 95, prema Marićevim riječima, 1,44 kune, što je oko 12 posto i to je nešto više u odnosu na uobičajene marže., No, samo trošarina na isti benzin iznosi 3,8 kuna, a država još dobije i Porez na dodanu vrijednost te naknade za željeznice i ceste.

…dok........

© Telegram


Get it on Google Play