We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Mali poduzetnici u Hrvatskoj ne mogu dobiti kredit za proizvodnju

3 0 8
11.12.2020

Poduzetnici, pogotovo manji, oni koji su još u startup fazi, vrlo teško dolaze do bankovnih kredita za razvoj poslovanja. Još ako se radi o nekakvoj proizvodnji, kredit je često nemoguće dobiti. Banke u Hrvatskoj iz više razloga, a najvažniji je, vjerojatno, loše funkcioniranje pravosuđa, igraju na sigurno.

Najdraži klijenti su im – kada su u pitanju krediti – zaposlenici javnog sektora, ili velikih, po mogućnosti državnih kompanija. Što se tiče poduzetnika, često se može čuti da im kreditiranje postane dostupno tek onda kada više ne trebaju novac.

S tim problemom susreo se i Vedran Presečki, osnivač bjelovarske tvrtke Ferrodus, koja se bavi proizvodnjom vrhunskih sprava za vježbanje. Ferrodus je pažnju javnosti privukao prije dvije godine, kada su pobijedili na natjecanju “Startup Bjelovar 2018.” i osvojili nagradu od 100 tisuća kuna sa svojom idejom bezmotorne trake za trčanje.

Uz razvoj te ideje, Ferrodus proizvodi i ostale sprave za vježbanje, koje se danas nalaze u fitness centrima u više zemalja svijeta. Praktički cijela proizvodnja, preko 90 posto ide u izvoz.

Usprkos svemu tome, Ferrodus ima problema s dobivanjem kredita, čak i za vrlo sigurne projekte financirane iz fondova Europske unije.........

© Telegram


Get it on Google Play