We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kreće rast svjetskog gospodarstva. Amerika će opet biti lokomotiva globalnog ekonomskog oporavka

3 1 5
10.03.2021

Svjetsko gospodarstvo ove bi godine moglo porasti za 5,6 posto, procjena je analitičke kuće Oxford Economics, nakon što su se poboljšale prognoze za SAD i Kinu kao dva najveća gospodarstva.

Također, vodeću ulogu u pokretanju globalnog oporavka nakon krize uzrokovane pandemijom koronavirusa mogao bi opet preuzeti SAD za razliku od posljednje financijske krize koja je izbila prije više od desetljeća.

Naravno, puno toga će ovisiti o uspješnosti procjepljivanja stanovništva, o kojem pak ovisi ukidanje raznih restrikcija koje su i dovele do ekonomskog pada.

SAD ponovno daje najveći doprinos

Po prvi puta u desetljeće i pol, SAD će imati veći doprinos globalnom ekonomskom rastu nego Kina, s obzirom na to da je američka ekonomija za jednu trećinu veća od kineske, a obje će ove godine imati sličnu stopu rasta.

Ekonomija SAD-a je prošle godine pala za 3,5 posto, a ove godine analitičari Goldman Sachsa očekuju porast od 7 posto, dok je Kina prošle godine rasla po stopi od 2,3 posto, a ove godine se očekuje rast od 8 posto.

Vijesti koje podgrijavaju optimizam stigle su krajem prošlog tjedan i s američkog tržišta rada. Prema službenim podacima, u veljači je otvoreno 379 tisuća radnih mjesta, a snažan porast u odnosu na siječanj, kada ih je otvoreno 166 tisuća, može se zahvaliti porastu zapošljavanja u inače krizom vrlo pogođenom ugostiteljskom sektoru. To znači da Amerikanci počinju više trošiti kako odmiče borba protiv pandemije i popuštaju restrikcije.

Kako se vratiti na pretkriznu razinu

Nezaposlenost u SAD-u pala je sa 6,3 na 6,2 posto, što je znatno niža stopa nezaposlenosti u odnosu na travanj prošle godine, odmah nakon izbijanja pandemije, kada je iznosila čak 14,8 posto. No da........

© Telegram


Get it on Google Play