We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Dumbović bi u privatnoj firmi zbog posla sa zemljištem dobio otkaz. Kao političar, dobit će sljedeće izbore

3 0 0
06.03.2021

Protiv epidemije kriminala i korupcije koja već desetljećima traje u bezbrojnim gradovima i općinama u Hrvatskoj, nikakve mjere, barem do sada, nisu dale rezultata.

Njome su jednako pogođeni i veliki gradovi, poput Zagreba, ali i najmanje općine od svega nekoliko stotina stanovnika. Svako malo negdje izbije novo žarište, a posljednja žarišna točka je Petrinja, koju osim prirodnih nepogoda poput potresa, uništavaju i aktivnosti čelnih ljudi Grada.

Najnovija afera petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića odnosi se na mešetarenje zemljištem u vlasništvu Grada. Naime, kako pokazuje dokumentacija, Grad je prije pet godina prodao zemljište veličine oko 3000 četvornih metara privatnoj tvrtki za 63 tisuće kuna, da bi u veljači ove godine istu parcelu ponovno otkupio za 565 tisuća kuna.

Omiljena aktivnost: mešetarenje sa zemljištima

Grad Petrinja je kroz te kupoprodaje izgubio oko pola milijuna kuna, ako uzmemo razliku između prodajne cijene prije pet godina, i kupovne danas, a u međuvremenu je, opet na račun Grada, ta parcela opremljena komunalnom infrastrukturom – dovedeni su priključci i izgrađena cesta. Da je Dumbović takav posao napravio kao direktor privatne firme, vjerojatno bi dobio otkaz, a ovako, kao političar, vjerojatno će dobiti sljedeće izbore.

No, Petrinja, kada su u pitanju ovakvi poslovi, nije nikakva iznimka. Mešetarenje sa zemljištima, zamjene i prenamjene, omiljena su aktivnost gotovo svih čelnika lokalnih jedinica.

Možemo se prisjetiti i afere s prenamjenom zemljišta, bivšeg ministra Lovre Kuščevića, koju je također otkrio Telegramov Andrej Dimitrijević. Kušević je kao načelnik općine Nerežišće gurao izmjene prostornog plana, nakon kojih je njegovo zemljište iz poljoprivrednog postalo građevinsko, čime je njegovoj nekretnini za nekoliko (desetaka) puta povećana vrijednost.

Slučajeva ima bezbroj, ali manji dio dođe do javnosti

Ovakvih primjera ima bezbroj, vjerojatno bi se u svakom gradu ili općini dalo pronaći više slučajeva u kojima se poslovima oko zemljišta nekome pogoduje, ali, na žalost, samo manji dio njih dospije u javnost.

Često su problematični i poslovi koje........

© Telegram


Get it on Google Play