We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Analiza: Hoće li nam pandemija i potresi postati izgovori za neuspjehe? Kao što je to dosad bio rat

4 4 44
03.01.2021

Svi su vjerojatno sretni da je 2020. godina napokon završila. Iza nas je niz teških događaja. Prvo nas je krajem veljače zahvatila pandemija koronavirusa. Nakon toga nas je krajem ožujka pogodio potres u Zagrebu i okolici. Zatim je uslijedio drugi val širenja virusa, na što se opet nadovezao potres, koji je pogodio područje Petrinje i Siska. Uz ljudske žrtve, ti događaji napravili su i veliku materijalnu štetu, od koje ćemo se oporavljati godinama.

No, povijest je pokazala da krize mogu biti i prilika da se napravi zaokret u pozitivnom smjeru. Ne bi bilo dobro da nam ova teška godina bude izgovor za buduće neuspjehe, kao što je to bio slučaj s ratom, koji i danas, nakon dva i pol desetljeća, neki – uglavnom političari – okrivljuju za ekonomsko zaostajanje zemlje.

Ove godine suočit ćemo se sa značajnim ekonomskim padom. Protuepidemijske mjere u sklopu kojih je došlo do zatvaranja dijela ekonomije, kao i ograničenja putovanja zbog kojih nam se turizam prepolovio rezultirat će padom BDP-a od oko 10 posto.

Guverner HNB-a Boris Vujčić prije otprilike dva tjedna, predstavljajuću Projekcije monetarne politike za 2021., rekao je da se........

© Telegram


Get it on Google Play