We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Souček: Češki čekić

2 3 4
21.01.2021

Zadnja izmjena: 21. siječnja 2021.

Zanima li vas kako nastaju oni blesavi zapadnjački stereotipi o slavenskim narodima, dovoljno vam je pogledati izjavu West Hamova Čeha Tomáša Součeka nakon što je zabio novogodišnji pobjednički pogodak u gostima kod Evertona. Nervozan kao štreber na amfetaminima, Souček je pri svakom pitanju lutao sa širokim odgovorima; a kada ga je reporterka upitala za komentar oko hektičnog blagdanskog ritma u Premier ligi, Souček je iz rukava, dječački iskreno, prosuo glavnu misao.

“Da, ovo je bilo teško za mene”, promucao je štrkljavi Tomáš na podosta ‘tvrdom’ engleskom i onda dodao rečenicu koja je postala instant-hit: “Obično imam tri tjedna slobodno, kada jedem krumpir-salatu u Češkoj”. Ipak je imao dašak blagdanskog ugođaja u tuđini, pošto je naknadno pričao o tome da je i u londonskom domu ispoštovao staru češku tradiciju, u kojoj se uoči Badnjaka kupi živi šaran i onda ga se drži u kadi do blagdanskog ručka.

Ako je Souček Englezima pomalo neobičan, oko njegove igre u ovih godinu dana — otkako je u West Ham prešao iz praške Slavije — nema gotovo nikakvih nepoznanica. Taj mu je gol bio peti ove sezone, čime se izjednačio na vrhu klupske liste strijelaca sa Michailom Antoniom i Jarrodom Bowenom i teško je ne složiti se s mišljenjem da se radi o jednom od najboljih pojačanja ze Čekićare u posljednjih nekoliko godina.

Ipak, da ste se u ovo doba 2015. pronašli na malenom stadionu u praškom kvartu Žižkov, gdje je tada igrao 19-godišnji Souček, rekli biste kako je kudikamo izvjesnije da će danas uzgajati šarane u rodnom Havlíčkůvu Brodu nego igrati ozbiljan nogomet. Bio je Slavijin igrač na posudbi u drugoligaškoj Viktoriji i nije pretjerano puno obećavao. Jedino što ga je izdvajalo na terenu bilo je njegovih 1,92 metra visine; njegovi su pasovi bili loše tempirani i još lošije plasirani, a reakcije isto tako zakašnjele i promašene. Kažu da u kvartovskom drugoligašu nisu bili oduševljeni što im je Slavia poslala takvog igrača, ali je predsjednik Ivan Horník slijegao ramenima i ukazivao na to da su ga ipak dobili besplatno, a poklonjenom konju se ne gleda u zube.

“David je u........

© Telegram


Get it on Google Play