We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Millwall, klub-slučaj

6 3 12
25.12.2020

Zadnja izmjena: 25. prosinca 2020.

Postoje klubovi koji su planetarno popularni zbog svoje duge tradicije, presvučene nizom uspjeha na globalnoj razini. A onda postoje i oni koji tih uspjeha i nisu vidjeli puno, ali njihovo ime bez obzira na to veoma lako može izazvati reakcije i asocijacije puno dalje od njihova stadiona ili grada.

Najbolji primjer takvog jednog kluba je Millwall.

Millwall F. C. je u natjecateljskom smislu trenutno ondje gdje je povijesno uglavnom i obitavao, u donjem dijelu Championshipa. Gostujuća pobjeda kod Bristol Cityja prošlog tjedna bila mu je prva u čak 12 utakmica; zadnje slavlje prije ovog momčad je ubilježila još krajem listopada, protiv Preston North Enda. No, Millwallovo ime je posvuda po otočkim medijima, i to iz nenogometnih pobuda. Nakon što su tamošnje vlasti nakratko dopustile povratak iznimno ograničenog broja gledatelja na tribine u Engleskoj, Millwallovi su navijači izazvali velike kontroverze kada su — iako malobrojni — glasno negodovali protiv onog sad već tradicionalnog klečanja igrača uoči početka utakmica, u ovom slučaju Millwallove domaće s Derby Countyjem.

Po običaju je uslijedio niz prebacivanja odgovornosti i nemuštih priopćenja, kako klupskih tako i ovih navijačkih, uglavnom svedenih na rubno shizofrene zaključke o “urotama kulturalnih marksista” protiv “tradicionalnih vrijednosti”. Oni su postali i predmet šaljivih, satiričnih uradaka. Ipak, u čitavoj toj priči zapravo nema puno toga smiješnog; osim što na nekoj općoj skali takav slučaj pokazuje svu širinu, odnosno dubinu relativiziranja ozbiljnih pitanja kroz prizmu tobožnjih ‘kulturalnih ratova’, na nešto užoj razini to opet postaje priča o Millwallu, klubu-slučaju i njegovim navijačima čiji je slogan o tome kako ih “nitko ne voli, ali njih nije briga” postao jedna od poznatijih svjetskih pop-kulturnih referenci u nogometnom svijetu.

Izgleda da granica na kojoj mitovi o Millwallu prestaju, a počinje realnost, nije više jasna ni klubu ili njegovim navijačima

Još otkako je tada 17-godišnji Jasper Sexton, sin vlasnika poznatog puba The Islander — u kojem su se, nakon bezbrojnih radnih sati na traci za proizvodnju konzervi, okupljali radnici tvrtke J. T. Morton’s — 1885. obukao u majicu s natpisom MRFC, Millwall je na drugačiji način plijenio pozornost. Nakon niza seljenja u nešto više od 25 godina, uglavnom zbog ograničenih mogućnosti širenja navijačke baze, Millwall se 1910. i službeno preselio u svoju ‘jazbinu’ zvanu The Den, ali nasilje nije počelo na njenim stajanjima, dapače.

Čuveno rivalstvo s West Hamom, kasnije ekranizirano u nizu više ili manje uspješnih filmova poput serijala Green Street — koji je praktički prodavao fenomen huliganizma kao ‘trend’ — od........

© Telegram


Get it on Google Play