We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Maksim Cigalko: Kruna od trnja

3 0 0
28.12.2020

Johnny Cash je u glazbenu povijest ušao kao jedan od najprominentnijih glazbenika svih vremena; onaj koji nije samo globalno priznat po tome što je prodao više od nevjerojatnih 90 milijuna ploča diljem svijeta, već i po tome što je jedan od rijetkih koji je istovremeno primljen u tri glazbene Kuće slavnih: Country Music Hall of Fame and Museum, Rock and Roll Hall of Fame, kao i u Gospel Music Hall of Fame.

Ipak, igrom sudbine, ogromnu je popularnost među jednom čitavom generacijom stekao pred samu smrt, i to obradom pjesme benda Nine Inch Nails, Hurt, koju je izvorno napisao njen frontmen Trent Reznor, čovjek duplo mlađi od Casha. Reznor je tu pjesmu napisao kao homage svojoj borbi s ovisnošću, s kojom se i Cash borio nakon što je odlučio ostaviti obitelj zbog lova na slavu, u svojoj mračnoj fazi u kojoj je postao poznat i kao Čovjek u crnom. S tom je obradom, za koju je Reznor ustvrdio kako mu je “kao druga osoba zaposjeo najosobniju stvar”, kao i strašno emotivnim spotom, Cash zapravo izašao iz sebe i svog stvaralaštva kako bi dobio iskreni odmak od svega što je u životu napravio.

Pod egidom “iz praha smo nastali i postat ćemo prah”, Cash je tom pjesmom odbacio svu tu slavu koja mu, tad s jednom nogom u grobu, više ništa ne znači kada je zbog nje izgubio sve što je volio, uključujući i sebe. And you could have it all, My empire of dirt / i will let you down, i will make you hurt.

Maksim Cigalko vas, pak, nikada nije mogao razočarati.

Maksim Cigalko, najbolji nogometaš kojeg je svijet — nažalost, samo onaj virtualni — ikad vidio, umro je u svojoj 38. godini, razočaran u nogomet i u život

Svatko tko je ikada zaigrao legendarnu inkarnaciju Championship Managera 01/02, preteče planetarno popularne franšize Football Manager, vrlo dobro je znao njegovo ime i prezime. Taj bi 19-godišnjak, kojeg ste iz redova matičnog mu Dinama iz Minska mogli dovesti za sitnu lovu u praktički bilo koji svjetski klub koji bi je imao na računu, postao toliko ubojit napadač da su količine tih virtualnih golova koje je zabijao na putovanjima do titula domaćih i europskih prvaka otprilike bile tu negdje s količinom Cashovih prodanih ploča.

........

© Telegram


Get it on Google Play