We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Laporta: Lice s plakata

5 1 2
14.01.2021

Zadnja izmjena: 14. siječnja 2021. Photo by LLUIS GENE / AFP

Kosa je nešto rjeđa, njena boja nešto manje postojana, ali na licu Joana Laporte i dalje je rastegnut onaj poznati smiješak, isti kao i 2003. Za bivšeg, a vrlo vjerojatno i budućeg Barcelonina predsjednika, taj smiješak je na kraju bio ono što ga je svojedobno i dovelo u klub sa statusom karizmatičnog mladog pravnika jakog zaleđa.

Kažu da čovjek s godinama postaje mudriji, manje sklon impulzivnosti i mladenačkim vragolijama, ali danas 58-godišnji Laporta točno zna kako privući pozornost Barceloninih glasača u ovom delikatnom trenutku. Ogromni plakat s njegovim portretom, postavljen preko cijele fasade madridske zgrade tik do stadiona Santiago Bernabéu samo je dokaz da se Joan ne drži normi; on će taj vragolasti potez opravdati ‘izlikom’ da samo želi “u skladu s klupskim stilom” vratiti ponos i navijačkoj populaciji u neprijateljskom Madridu, ali referenca je zapravo jasna.

U nedostatku jače subverzije, Laportin PR potez stvarno nije tolika provokacija rivala koliko uzdizanje njegova kulta; podsjetnik na vrhunac na poziciji prvog Barcelonina čovjeka. Njegova su dva mandata sama po sebi bila razdoblje u kojem je klub bio na vrhu, ali ono svibanjsko demoliranje Real Madrida na njegovu Bernabéuu 2009., kada je Barcelona slavila s nevjerojatnih 6:2, za mnoge je ostao ideal kojem treba težiti. Pogotovo ako se podsjetimo da je krajem tog mjeseca Barça na rimskom Olimpicu osvojila još jedan naslov europskog prvaka u njegovoj eri, ovog puta ponižavanjem Manchester Uniteda i Sir Alexa Fergusona.

Victor Font, Laportin najozbiljniji protukandidat na predstojećim izborima, reagirao je na Laportino postavljanje plakata pokušavanjem stavljanja težišta na programe, a ne na populizam: “Jebeni si majstor u ovome”, poručio je Font, “ali istina je da plakati ne rješavaju ni sportske, a ni ekonomske probleme. To rade samo projekti”.

Okolnosti su možda vrlo slične kao i uoči njegova prvog dolaska, ali on sada više nije novo lice i glasnik nove nade

U pravu je, ali majstorstvo u populizmu upravo je ono što je Laportino i dovelo do predsjedničke fotelje.

Isto tako, Laporta je 2003. u klub stigao kada je Barcelona bila rastrgana unutarnjim ideološkim i međuljudskim sukobima, s dugovima koji su dosezali rekordne brojke i sušom u trofejnoj vitrini koja je trajala pune četiri godine.........

© Telegram


Get it on Google Play