We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Federico među zvijezdama

3 1 3
07.01.2021

Zadnja izmjena: 7. siječnja 2021.

Ime Enrica Chiese zvoni u ušima svakom tko je, makar ovlaš, popratio onaj golemi val popularnosti Serie A kroz 1990-e. Između ostalog, osim onaj matične mu Sampdorije, s kojom je osvojio Kup pobjednika kupova, Chiesa je u karijeri nosio i Lazijev, Parmin i Fiorentinin dres. U Parmi je činio ubojiti napadački tandem zajedno s velikim Hernánom Crespom i ondje 1999. osvojio talijansku Coppu i Kup UEFA, dok je u Fiorentinu stigao kao ‘dokaz’ klupskih vlasnika Gabrielu Batistuti da imaju ozbiljne ambicije.

Enrica je, postignućima unatoč, donekle i sputala činjenica da je bio dio te i takve Serie A, u kojoj je konkurencija bila ogromna. Iako je bio dio talijanske reprezentacije i na Euru 1996. i na Svjetskom prvenstvu 1998., za nju je nastupio samo 22 puta u rasponu od pet godina. Istini za volju, vrijeme na vrhu — nakon što je uspješno popunio rupu nastalu Batistutinim naknadnim odlaskom — presjekla mu je teška ozljeda križnih ligamenata u rujnu 2002. Enrico se vratio, ali nikada više na toj razini; Fiorentina je u međuvremenu, uslijed financijskih poteškoća i kontroverzi, demotirana sve do Serie C, što je značilo i da Chiesa mora pronaći novi klub, ali i da kao miljenik Violinih navijača za njihov više neće nastupati. Za njega je to bio prerani kraj karijere na stadionu Artemio Franchi, ali ne i za njegovo kultno prezime.

Sina Federica je dobio baš dok je igrao u Parmi i kada mu je mali pokazao sklonost nogometu, Enrico nije dvojio ni trenutka u kojem smjeru ga želi uputiti.

Upisao ga je u školu nogometa u Settignaneseu, klubu iz mjestašca naslonjenog na Firenzu u kojem ga je trenirala Fiorentinina ikona iz sredine prošlog stoljeća, Kurt Hamrin. Međutim, za razliku od starog, Federicov put u........

© Telegram


Get it on Google Play