We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bundesligaški Jamie Vardy: Iza Wolfsburgova centarfora Wouta Weghorsta je nimalo obična priča

3 1 3
05.02.2021

Zadnja izmjena: 5. veljače 2021.

Kada je Wolfsburg 2009. senzacionalno osvojio svoj prvi naslov njemačkog prvaka, predvođen Edinom Džekom i Edinaldom Batistom Libâniom, puno bolje znanom kao Grafite, jedan je 17-godišnji klinac iz Bornea, nizozemskog gradića blizu granice s Njemačkom, oduševljeno gledao i razmišljao.

Wout Weghorst nije, naravno, bio Wolfsburgov navijač, jer je za taj tvornički, ‘umjetni’ klub malotko navijao izvan samog grada, ali je u toj priči vidio nešto što je progovaralo baš njemu. Iako mu je ‘već’ bilo 17 i iako mu je želja za ostvarenjem karijere u profesionalnom nogometu bila tolika da bi ostajao na treningu po kiši sam čak i kada bi se treneri povukli, i dalje je nesretni Weghorst oko sebe čuo samo obeshrabrujuće izjave i zabrinute molbe roditelja da ipak razmisli o nogometu kao o rekreaciji, nečemu usputnom. Nagli rast u pubertetu mu je načeo koordinaciju, pa je u trenutku dok su Džeko, Grafite i Felix Magath s ostatkom družine podizali trofej Weghorst bio tek pomalo i nezgrapni napadač lokalnog RKSV NEO-a, amaterskog kluba koji se natječe u sedmom razredu nizozemskog nogometa.

Čak mu ni ondje nisu davali previše komplimenata, ponajviše zbog zadanih okvira nizozemske nogometne tradicije, one koja je uvijek cijenila tehnički nadarene, brzopotezne napadače poput Marca van Bastena, Dennisa Bergkampa ili, u tom trenutku, Robina van Persieja. Ali je Weghorst okretao pogled drugdje, isto tako zaslijepljen svojom, potpuno različitom vizijom. Iako mu je dotad najdraži bundesligaški igrač bio Schalkeov Niels Oude Kamphuis, dugogodišnji susjed Weghorstova ujaka u Borneu, u Džeki je imao svog pravog idola. I on je bio, kao i Wout, visoki štrkljavac koji je u Wolfsburg došao iz čeških Teplica. Ali on je tada postao ne samo prvak, već i simbol jednog stila, nasljeđa u klubu kojem će dosta godina kasnije pripasti i sam Wout.

Međutim, njegov će put biti još i teži.

“Još sam kao tinejdžer znao da se ljudi u mojoj domovini ne zaljubljuju u tip napadača kakav sam ja, pa sam se znao prilagoditi”

Weghorst je opsesivno tražio potvrdu, šansu da pretoči svoju želju u stvarnost. I u sedmoligašu, na razini koja je više........

© Telegram


Get it on Google Play