We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Vlada je u šoku što usred sezone požara kasni remont kanadera. Inače, čelne ljude te firme bira - Vlada

7 0 0
03.08.2022

Mario Banožić, doista, s ovim cirkusom nema previše veze. Kašnjenje remonta protupožarnih letjelica koji se, vrag odnija prišu, protegnuo evo i samim srcem protupožarne sezone, nije u domeni odgovornosti ministra obrane.

Činjenica da Hrvatska na raspolaganju trenutno ima sedam od mogućih 12 protupožarnih aviona rezultat je kašnjenja Zrakoplovno-tehničkog centra. Iz te firme smještene u Velikoj Gorici su dosad na raspolaganju gasiteljima trebala biti barem dva Air-tractora i jedan kanader, no remont tih letjelica se odužio daleko iza minimalno normalnih rokova (početka protupožarne sezone u lipnju) i političkih obećanja (sredina srpnja, najkasnije 1.8., Banožić, Božinović).

Članak se nastavlja ispod oglasa

Godišnji, jer ljeto

Evo nas u kolovozu, vijesti o požarima sa sve gorim posljedicama pratimo svaki dan, a u ZTC-u – laganini. Bar se tako da zaključiti po činjenici da remont još traje. Štoviše, po svemu što izlazi u medijima, tamo je pravi, kompletan kaos.

Još u travnju je bilo jasno da postoji velika opasnost da remont ne bude gotov na vrijeme, postojala je prijava po kojoj se u hangarima, umjesto aviona, servisiraju direktorska vozila. Postojali su navodi kako neki radnici ZTC-a otvore bolovanja i odu raditi u Zapadnu Europu. Sad je navodno problem što uprava tjera mehaničare na – godišnji, jer je, eto, ljeto…

Banožić nije kriv

Banožić, međutim, nije kriv. ZTC nije, kao nekad, firma pod Ministarstvom obrane i inače ne pretjerano sposobni (eufemizam alert!) ministar je ovdje tek – naručitelj radova. Stoga posebno čudi zbog čega ga i danas predsjednik Vlade Andrej Plenković stavlja u žižu ove priče.

“Banožić je sazvao sastanak na temu ZTC-a da vidimo što se tu događa. Vidjet ćemo na koji način predsjednik tog društva upravlja ljudima, provjerit ćemo navode iz novina”, odverglao je danas premijer kako bi što prije s dnevnog reda skinuo pitanje o kaosu koji ugrožava okoliš, imovinu i živote građana. Na ovom mjestu, pak, valja malo usporiti.

Nigdje nikad

Prvo, jel’ ovo deja vu? Pa Banožić je sredinom srpnja bio na sastanku u ZTC-u, kad je bilo jasno da stvar ide temeljito kvragu. I izjavio da će “idući tjedan” biti isporučen remontirani kanader. Treći tjedan poslije toga, “idući tjedan” još nije došao. Ali, znate kako kažu (nigdje nikad) – ako jedan sastanak nije upalio, sazovi drugi.

Nadalje, Plenković obećava da će – sad – vidjeti “kako predsjednik tog društva upravlja ljudima” i “provjeriti navode iz novina”. Sve ovo o čemu se danas govori, međutim, bila je tema i prije dvadesetak dana, zapravo, još i u travnju. Ali, evo, sad će provjeriti. Zaozbiljno.

Stoposto u vlasništvu RH

Banožić, međutim, nije taj koji bi trebao provjeravati “navode iz novina”. U Plenkovićevoj Vladi, uz samog premijera, ima još najmanje šest ministara koji bi bilo pozvaniji za to da, ako treba – a očito treba – uvedu reda u ZTC-u. Naime,........

© Telegram


Get it on Google Play