We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Troje ustavnih sudaca rasturilo kolege koji su zabranili Mostov referendum: ‘Sačuvali su zemlju od demokracije’

5 5 179
27.05.2022

Za jezgrovito objasniti što se doista dogodilo kad je Ustavni sud zabranio Mostov referendum o promjeni Ustava, nekad je dovoljan i samo dio rečenice. “Ovdje se radi o tome da je Ustavni sud odlučio sačuvati zemlju od demokracije”, napisao je u svom izdvojenom mišljenju o ovoj sumanuto kontroverznoj odluci u svom izdvojenom mišljenju ustavni sudac Andrej Abramović (uz potporu kolegice Lovorke Kušan i kolege Gorana Selanca).

Šire? “Ustavni sud je odlučio – ne mijenjajući Ustav – prešutno promijeniti samu prirodu demokratske države proglasivši građane nesposobnima za prakticiranje demokracije” (također Abramović). Ove teške riječi objavljene su danas uz obrazloženje odluke Ustavnog suda o crvenom svjetlu za Mostov referendum o promjeni Ustava, čije je raspisivanje prethodno podržalo gotovo 400 tisuća građana.

Članak se nastavlja ispod oglasa

HDZ nije htio ni čuti

Podsjetimo, ključ problema je u načinu na koji je vlast donosila odluke kojima su se ograničavala ljudska prava u prve dvije godine pandemije. Opozicija je cijelo vrijeme tvrdila da se takva ograničenja (slobode kretanja, okupljanja i sličnog) moraju donositi po članku 17. Ustava koji za to predviđa dvotrećinsku većinu u Saboru. Dakle, vladajuća koalicija bi se o korona mjerama morala dogovarati s oporbom.

HDZ za to nije htio ni čuti. U praksi je odluke o ograničavanju ljudskih prava, kako je nedavno otkrio Telegram donosilo tek nekoliko ljudi iz vladajuće stranke ili čvrsto povezanih s njom.

Plenković jurnuo na konzultacije s Grmojom

Ustavni sud je krajem prošle godine odlučivao o ustavnosti ignoriranja članka 17. Ustava RH i zaključio, s obzirom da se ograničenja ljudskih prava u situacijama koje nisu izvanredne spominju i u članku 16., a o njima se može odlučiti običnom većinom, da oni nemaju ništa s tim. I kako Sabor sam odlučuje hoće li primijeniti članak 16. ili članak 17. Ustava u ovakvoj situaciji.

Ukratko, kako se svemoć obične parlamentarne većine koja je ograničena člankom 17., u praksi može ograničiti jedino ako ona sama prethodno na to pristane. Plenković je, jasno, odmah pojurio Grmoji i Grbinu da se dogovore što dalje s pandemijom. :-)

Ustavni sud digao rampu

Most je onda krenuo u referendumsku inicijativu kako bi se pandemija upisala u Ustav kao razlog za aktiviranje dvotrećinske većine (njihova druga, paralelna inicijativa o ukidanju Covid potvrda je, prilično nekontroverzno, također proglašena neustavnom). No, evo, i tu je Ustavni sud digao rampu.

Jer, kako smo već i pisali, Ustavni sud smatra da građani nisu pravilno informirani o učincima te inicijative – ukratko, da ona ne može rezultirati time da se u slučaju pandemije, bez obzira je li ona izričito navedena u članku 17. ili ne, o kršenju ljudskih prava odlučuje dvotrećinskom većinom u Saboru. U danas objavljenom obrazloženju, vidi se uglavnom tek to da se Ustavni sud poziva na svoju odluku iz prosinca, dakle, da saborska obična većina može sama birati kako će, u slučaju ugroze, kršiti ljudska prava.

O ustavnosti čokolade prije ručka

Abramović i dvoje ostalih sudaca (trojka koja je obično u manjini u ovom sazivu Ustavnog suda) smatraju to paternaliziranjem birača. “Čini se paradoksalnim uskratiti građanima, biračima, inicijatorima itd. nešto što oni žele, pravdajući odluku zaključkom da je to za njihovo dobro. Tako se djeci uskraćuje čokolada prije ručka, ili televizija iza dnevnika. Jedini problem takvog zaključivanja je što građani birači nisu djeca. Suprotno tome, oni su i cilj i sredstvo demokracije kao političkog sustava”, napisao je Abramović.

Izdvojeno mišljenje koje su, pak, napisali Lovorka Kušan i Goran Selanec (a koje je podržao i Abramović), vrlo je detaljno izložilo anatomiju neutemeljenosti ovakve odluke većine u Ustavnom sudu. Uz to, pokazali su i koje su njene posljedice u svjetlu općih vrednota Republike i njenog odnosa........

© Telegram


Get it on Google Play