We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Tko se to iz oporbe nije pojavio na glasanju protiv Beroša i Grlića Radmana? Uglavnom Socijaldemokrati i Mostovci

4 0 0
20.07.2022

Malo što je baš toliko uvredljivo za zdrav razum i elementarnu političku pismenost građana kao dvije strategije aktualnog HDZ-a (ranije inkarnacije se uglavnom nisu spuštale na tako sulude razine). Prva, koju posebno voli premijer Andrej Plenković, je nabijanje na nos opoziciji onog što je vlast napravila vodeći zemlju – uz pitanje, a što ste vi? Pa ništa.

Zemlju vodi Vlada, koju je izglasala i podržava saborska većina. Oporba je u manjini i sve što mogu raditi je predlagati što bi trebalo napraviti. I gledati kako ih HDZ-ova većina prezrivo odbija.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ni abeceda demokracije. Tek a i b

Druga stvar je možda još bizarnija. Svaki put kad u Saboru propadne pokušaj opoziva nekog ministra (koji uglavnom, protokom manje ili više vremena završe u, bolja opcija – političkom rezalištu, lošija – Remetincu) HDZ se na sva usta hvali kako je propala još jedna oporbena inicijativa. Pa da vam uspiju smijeniti ministra u Saboru, sljedeću oporbenu inicijativu bi, pobogu, pokretao HDZ. Jer bi izgubio vlast.

Ovo čak nije ni abeceda demokracije, ovo su, otprilike, samo slova a i b, za koja se u vladajućoj stranci prave kako ih nisu savladali, računajući na poslovično solidnu razinu neinformiranosti u općoj populaciji. Što, opet, ne znači da nije legitimno pitanje kako je moguće da vladajući, s jednim-dva glasa viška na papiru, u stvarnosti imaju dvadesetak glasova više kad se glasa o opozivima ministara.

Skrivanje iza pandemije

Ukratko, oporba za svoje inicijative o smjenama ministara može računati na 74 glasa (od jeseni 75, jer Reformisti napuštaju koaliciju), a HDZ ih može obraniti sa 77 glasova (od jeseni 76). Uglavnom, trebalo bi biti tijesno. Ali nije – opozicija skupi pedesetak glasova i to je to.

Sve do prije nekoliko dana su se oni koji su izostajali s glasanja mogli manje-više uspješno skrivati iza – koronavirusa. Naime, od izbijanja pandemije Sabor je prestao objavljivati pojedinačne rezultate glasanja i dugo ostao jedini parlament u Europskoj uniji s takvom sumanutom praksom. Od posljednje sjednice, međutim, sve su brojke javno dostupne na saborskim stranicama.

Pet od osam Mostovaca propustilo Beroša

Tko je, dakle, kiksao kod srpanjskih rasprava o povjerenju ministru zdravstva Viliju Berošu (51 glas za opoziv) i ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu (56 puta palac dolje)? Najjednostavniji odgovor glasi: Socijaldemokrati Davorka Vidovića, Most i dio desnice.

Najveći oporbeni klub, nastao sukobom u SDP-u, broji 18 članova. U glasanju o povjerenju za dvojicu ministara nedostajalo je........

© Telegram


Get it on Google Play