We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Senzacionalni Božinović priseže da je sustav stabilan i čvrst. Glavni administrator MUP-a dila podatke o tajnim istragama

5 0 0
04.08.2022

Sve u životu je stvar perspektive. Recimo, pretragu doma visokopozicioniranog djelatnika MUP-a Damira Ostermana i silu sumnji o tome da je gospodin “zaslužan” za curenje podataka iz najtajnijih istraga, te namještanja natječaja za nabavu opreme za MUP, može se predstaviti kao – veliki uspjeh.

Kao što je to, napravio, recimo, resorni ministar Davor Božinović. Izvidi koji se provode, kazao je ministar, “pokazuju snagu unutarnjeg praćenja negativnosti u sustavu”. Pozitivno je da se otkrivaju i da, kako je rekao, “naš sustav kontrole praćenja funkcionira tako da sustav bude zaštićen od kompromitacije, ali i da se reagira na vrijeme”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Sustav funkcionira

Opet, postoji i druga, nešto slojevitija perspektiva. Osterman je voditelj projekta jačanja i integracije svih baza podataka unutar sustava policije, a mediji ga tituliraju kao glavnog administratora u MUP-u. Uglavnom, čovjek je imao pristup najosjetljivijim policijskim podacima, a sad je pod sumnjom da je dilao informacije iz istraga i da je, za 200 tisuća kuna mita, namještao natječaj za nabavu opreme za Ministarstvo unutarnjih poslova.

S jedne strane, reklo bi se da je vrlo velika odgovornost koju je Osterman imao zbog pristupa osjetljivim podacima dodatni uteg organizaciji u kojoj se moglo dogoditi to za što ga policija sad tereti. Organizacija je, jasno, Ministarstvo unutarnjih poslova. S druge strane, pak, činjenica da je ipak otkriven daje zamaha Božinovićevoj teoriji da je sve ok i da “sustav funkcionira”. Da je, kako je ono bilo, “sustav zaštićen od kompromitacije” i da se “reagira na vrijeme”.

Na vrijeme?

Na vrijeme? Prije punih šest godina Osterman je navodno, kao jedini administrator sustava provjeravao provode li se tajni izvidi protiv Zdravka Mamića i još nekoliko ljudi povezanih s njim za koje je postojala sumnja da na Ustavnom sudu pokušavaju srušiti Zakon o sportu. Navodno je u USKOK-ovoj istrazi tad postojao i svjedok koji je tvrdio da je Osterman odavao informacije o tome provode li se tajni izvidi.

Protiv Ostermana tad nije pokrenut nikakav postupak ali je, kako se piše posljednjih dana, maknut od pristupa osjetljivim podacima. No, ubrzo je vraćen na istu poziciju, s istim ovlastima.

Zvuči poznato

Šest godina kasnije (“na vrijeme”?) mu policija pretura dom pod sumnjom da je, između ostalog, i dalje odavao policijske službene podatke.........

© Telegram


Get it on Google Play